Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi har bjudit in personer med åsikter som vi inte ställer oss bakom för att vi tror på argumentation och dialog. Får man möta idéer så ger det ett bättre reslutat än att isolera. Vi komponerar detta med ett värdegrundsarbete i våra predikningar, våra projekt och verksamheter, säger Omar Mustafa till Expo Idag.

Omar Mustafa har kritiserats för att som ordförande för Islamiska förbundet bjudit in föreläsare som flera gånger uttryckt sig grovt antisemitiskt och att han därmed legitimerat personerna. Kritiken gäller även att han tänker fortsätta att bjuda in dessa personer. Mustafa säger att Islamiska förbundet haft en tradition av att bjuda in brett och att det är något de tänker se över rutinerna för.

– Jag tar såklart avstånd från alla åsikter och alla yttringar som kollektivt hetsar mot det judiska folket, som är antisemitiska eller som på annat sätt uttrycker rasism. Kommer det sådana predikanter eller debattörer till våra konferenser måste vi se över hur vi bjuder in dem, säger Mustafa.

Senast i påskhelgen bjöds två föreläsare som spridit antisemitism in till en konferens i Stockholm. Yvonne Ridley, har bland annat påstått att "sionister har sina tentakler överallt" och att de styr medier. Även Azzam Tamimi talade, han har påstått att "Israel är en cancer" och att judiska pengar kontrollerar amerikanska politiker. 2004 glorifierade han självmordsbombare i Palestina.

Diskuterade ni Tamimis och Ridleys åsikter som ni senast bjöd in?

– Tamimi har varit i Sverige åtskilliga gånger och vi har diskuterat hur han ser på Mellanösternkonflikten och att man inte kollektivt får bestraffa det judiska folket, för övergrepp av staten Israel. Ridley är också välkänd och har bemött kritik både hos oss och i andra sammanhang. Detta är ingen ny diskussion, säger han.

Förstår du kritiken som riktas mot er för att ni bjudit in dessa personer?

– Jag tycker att det är självklart att man ska få framföra sin kritik och tycka att Tamimi eller Ridley är problematiska personer. Jag har alltid välkomnat att folk på konferenserna tar diskussionen. Men sedan finns det självfallet krafter som utnyttjar kritiska debatter för att spä på islamofobi. Men den grundläggande kritiken har ni och andra kritiker rätt att föra fram, säger han.

Expo Idag har även uppmärksammat att Omar Mustafa på Facebook "gillar" Yousef Al-Qaradawi som kallat Hitlers folkmord på judar för ett "gudomligt straff". Till Sveriges Radio sa Mustafa 2010 att Qaradawi "ofta är väldigt balanserad i sin retorik".

– Al-Qaradawi är en av världens mest framträdande teolog, om du vill göra den jämförelsen kan man likna han med påven. Han är etablerad och välkänd. Jag delar absolut inte de åsikterna som han framfört och som är antisemitiska, som när han talar om att Förintelsen var guds straff. Men samtidigt har han deltagit i positiva sammanhang och tagit avstånd från självmordsbombningar. När jag säger att han har balanserade åsikter är det om det jag pratar, säger Mustafa.

Funkar det att lyfta fram en man som gjort så grova uttalanden?

– Han har aldrig varit på våra konferenser. Jag har inte lyft upp honom som person.

När den tidigare turkiska premiärministern Necmettin Erbakan dog 2011 skrev Omar Mustafa ett kondoleansbrev som lades upp på det Islamiska förbundets hemsida. Necmettin Erbakan var en ökänd antisemit. Till tidningen Die Welt sa han att "judar härskat över världen i 5700 år" och att den judiska religionen påbjuder att judar ska styra. "De härskar genom den kapitalilska världsordningen".

"Han var och är en stor förebild för unga såväl som gamla turkar och andra muslimer runt om i världen.", skrev Mustafa och "Han var en av pionjärerna i arbetet med den islamiska värdegrunden i det moderna samhället och var därmed en inspiration för alla aktiva muslimer som på olika sätt vill engagera sig i sina samhällen."

Mustafa säger att han inte kände till Erbakans antisemitism utan att det är hans arbete för islam som han värdesatt.

– Det han är mest känd för är hans arbete kring islam och demokrati. Under hans tid fanns det många teologer som ansåg att demokrati inte var förenligt med islam. Han lyckades bryta den här barriären och visa att demokrati var förenligt med islam. Det är det jag hyllade.

På Facebook "gillar" Omar Mustafa flera personer i det Muslimska brödraskapet. Bland dem Egyptens president Muhammed Mursi, som sa 2010 att "sionister härstammar från apor och grisar". Mustafa säger att han "gillar" väldigt många på Facebook som en del i sin omvärldsbevakning.

– Jag håller inte med alla jag gillar på Facebook. Jag följer vad som händer i Egypten. Jag har inget med Mursi eller Muslimska brödraskapet att göra.

Omar Mustafa valdes förra veckan in som suppleant i Socialdemokraternas partistyrelse.