Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Med president Donald Trump har den amerikanska extremhögern fått inflytande över styret i världens mäktigaste land. Något som tidigare uppmärksammats. Southern Poverty Law Center visar i artikelserien "Hate in the White House" hur en högerextrem agenda och intoleranta idéer fortsatt att prägla Vita huset ända in i årsskiftet.

Den 3 december 2018 hyllade Donald Trump en bok av Sebastian Gorka. 

”Mycket finns att lära i denna utomordentliga bok”, twittrade Trump.

Det är inte helt oväntat att Trump inspireras av Gorkas bok eftersom Gorka i sju månader under 2017 var Trumps rådgivare. Gorka, som framför allt uppmärksammats för antimuslimska uttalanden, har en historia som redaktör i Breitbart som kallat sig för alt-right-rörelsens plattform. Alt-right-rörelsen är en nyfascistisk rörelse som fick ett uppsving under Trumps presidentsvalskampanj. Gorka har även rört sig i antisemitiska kretsar i Ungern. 

Den 6 december nominerade Donald Trump Heather Nauert till att bli landets ambassadör i FN. Den tidigare Fox News-korrespondenten Heather Nauert är ökänd för antimuslimska budskap och hon har låtit alt right-ledaren Richard Spencer sitta i en panel för att prata om sin syn på islam.

Den 13 december ombads USA:s högsta domstol av Trumps justitiedepartement att godkänna administrationens förbud mot transsexuella inom militären.

Den 19 december blockerade en federal domstol en migrationspolitisk åtgärd av Trump-administrationen som skulle göra det svårare för människor på flykt undan våld i hemmet och gängkriminalitet att få asyl i USA.

Under december dog flera asylsökande barn i amerikanska myndigheters förvar. Vita huset har lagt skulden för dödsfallen på så väl barnens föräldrar som på Demokraterna som man menar uppmuntrar till invandring genom att inte ställa sig bakom byggandet av en mur längs den södra gränsen.