Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vad gör vi nu när Sverigedemokraterna etablerat sig som ett av landets största partier? Efter valet är det en av de vanligaste frågorna bland alla dem som förfäras över Åkessons framgång. Kanske är svaret enklare än vad vi tror. Låt oss inte krångla till det allt för mycket. Låt oss börja med oss själva och ge oss en ärlig chans att faktiskt bjuda motstånd. 

Det finns inget enhetligt svar på Sverigedemokraternas argument och politik. Det finns ingen mirakelmedicin som får folk att sluta sympatisera med partiet. Sverigedemokraternas politik är inte heller en del av någon ”dold agenda” eller bara byggd på lögner och ”fake news”. Sverigedemokraterna är en politisk rörelse med sin värdegrund, samhällsvision och ideologi. Innan vi börjar med något annat så ställ dig själv frågan: vilken är din? 

Hitta din egna skäl

Alla politiska rörelser har sin egen värdegrund och förklaringsmodell till varför samhället ser ut som det gör och vad som bör göras för att det ska fungera bättre. Är du socialdemokrat så har du dina skäl för att motsätta dig Sverigedemokraterna. Är du liberal, socialist eller konservativ så har du dina anledningar.

Står du utan någon tydlig politisk grund så får du ställa dig frågan varför just du är emot SD:s politik och formulera ditt eget alternativ.

Att Sverigedemokraternas politik är fel och ett hot mot oss alla är något som man utifrån varje demokratiskt förankrad ideologi kan påvisa. Att ge upp bara för att SD nu är mer populära än tidigare och för att valet gick som det gick skulle vara det största misstaget vi kan göra. Det skulle vara att ge SD sin största seger.

Erbjud ett bättre alternativ

Så, vad gör vi? Ja, börja där du står. Känner du att du måste lära dig mer, så skola dig. Känner du dig ensam, gå tillsammans med andra och organisera dig. Har du varit tyst, ta till orda. Berätta och övertyga andra om det som du tror på. Ta plats och ge liv till demokratin och erbjud ett bättre alternativ, i ord och i handling.

Och framför allt, ge aldrig upp.

 

Artikeln är tidigare publicerad i tidskriften Expo 3/2018
Prenumerera här