Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I början av augusti skickade den högerextrema ledaren Matteo Salvini chockvågor i landet när han lämnade in en misstroendeförklaring mot den koalitionsregering han själv satt i. Han hänvisade till att samarbetet gick för trögt med koalitionspartnern Femstjärnerörelsen. 

Mest troligt räknade Salvini med att misstroendeförklaringen skulle tvinga fram ett nyval i landet och att han själv skulle sluta som premiärminister. Något nyval ser det dock inte ut att bli. Istället har Femstjärnerörelsen slutit avtal med det italienska socialdemokratiska partiet Demokratiska partiet. 

Det ställer Matteo Salvinis parti Lega utanför regeringen. Opinionsundersökningar tyder också på att Salvinis drag har kostat honom i popularitet. 

Kallar till demonstrationer

Matteo Salvini släpper inte kravet på nyval. Nu vädjar han till den ”tysta majoriteten” att den 19 oktober protestera i Rom. Han kallar dagen en ”fredlig dag för den italienska stoltheten”.

”Från norr till syd, från den tysta majoriteten. En mobiliseringens dag för dem som inte vill ha en regering som föddes över en natt i Bryssel”, rapporterar The Guardian.

Förutom planen på demonstrationen 19 oktober planerar Salvini genomföra demonstrationer runt om i Italien tillsammans med nationalistpartiet Italiens bröder, Fratelli d’Italia. 

Den nya regeringskoalitionen i Italien är dock långt ifrån säker. Giuseppe Conte måste nu förhandla med det Demokratiska partiet och Femstjärnerörelsen om hur ministerposterna ska fördelas och ta fram ett politiskt program. Den tilltänka koalitionsregeringen kommer också behöva komma överens om en budget för 2020.

Ämnen i artikeln