Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I dag meddelade Stockholms tingsrätt domen efter bråket i kön till nattklubben Solidaritet den 24 november. Kent Ekeroth döms för ringa misshandel och har meddelat att han kommer att försöka överklaga domen.

Därmed är med största sannolikhet Kent Ekeroths karriär som en av Sverigedemokraternas toppnamn snart över. Partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson har förklarat att en person som nyligen dömts för våldsbrott inte kan representera partiet på någon nivå i partiet. Det skulle i så fall innebära att Ekeroth utesluts ur SD. Även om han tvingas lämna partiet är det dock han själv som bestämmer över sin riksdagsplats. Redan igår togs Ekeroths stol i justitieutskottet tagits över av ex-moderaten Patrick Reslow.

På ett sätt skulle domen mot Ekeroths kunna ses som en skänk från ovan för partiledningen. Kent Ekeroth har länge varit SD:s badboy. Ett tacksamt exempel att peka på för den som vill stänga ute SD från politiskt inflytande. Skandalerna har duggat tätt. Krogbråk och järnrörsskandal. Och förra året kunde Expo avslöja att Ekeroth rekryterat en politisk sekreterare som i valrörelsen 2014 var med och gjorde propagandafilmer för nazistiska Svenskarnas parti.
Trots det har partiledningen låtit Ekeroth hållas.
Fram till nu.

Delvis beror det att Sverigedemokraterna har ett behov att göra partiet mer rumsrent. Då blir Ekeroth ett tacksam offer.

Samtidigt har Ekeroths inflytande minskat. Flera röster har förvisso höjts till hans försvar. Erik Almqvist, före detta SD-topp är öppet kritisk till partiledningen och har på Facebook kallat Karlssons hållning för en dolkstöt i ryggen på Ekeroth. Den del av partiets gräsrötter som tycker ledningen blivit för måna om att närma sig makten kommer kanske stödja Ekeroth. Han har byggt upp ett starkt varumärke bland gräsrötterna som en av dem som tydligast stått upp för och hjälpt de alternativa SD-vänliga medierna.

Men bland partiets väljare är tålamodet slut. I november förra året kunde Aftonbladet visa att bara tre av tio SD-väljare har förtroende för Ekeroth.

Nu passar alltså ledningen på att försöka göra sig av med belastningen Kent Ekeroth. Som ett sätt att visa upp för de som fortfarande kan tänka sig ett samarbete med partiet försöker rensa rent.

Men den senaste tidens uttalanden från partisekreteraren Richard Jomshof är en påminnelse om att problemet med SD är inte Kent Ekeroth. Det är SD i sig.

Kent Ekeroth var aldrig för extrem.
Han gav bara partiet dåligt rykte.