Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Årets demonstrationen till den i särklass största nazistiska manifestationen i Norden sedan 1940-talet. Salem har därmed även blivit en av de största nazistiska manifestationerna i Europa. Som jämförelse ska nämnas att den årliga Hessmarschen i Wunsiedel i Tyskland i år samlade 2 600 deltagare.

MED DELTAGARNA
I led fyra och fyra gick årets Salemmarsch snabbare än tidigare år. I täten gick ledare för arrangörerna, Anders Ärleskog från Nationalsocialistisk Front (NSF), och Stefan Jacobsson från Svenska Motståndsrörelsen (SMR).

Nationaldemokraterna var relativt osynliga i klungan och många tycktes hamna i slutet av tåget. Ledaren för ND:s ungdomsförbund Marc Abramsson var dock en av de första som lade ned blommit vid minnesplatsen. Abramsson släpptes så sent som för två dagar sedan sedan han suttit häktad som misstänkt som en av de ansvariga för den våldsamma attacken mot Pridefestivalen i sommar.

FÖRSTE TALARE VAR Jonas de Geer, som blev känd som redaktör för den påkostade antisemitiska tidskriften Salt för några år sedan. Salt havererade och de Geer har sedan dess allt oftare synts i nationella kretsar.

Andre talare var Tomas Öhlund från Blood & Honour, som följdes av Magnus Söderman, en av de mest framträdande ledarna för Svenska Motståndsrörelsen.

För en stund sedan talade Tor Paulsson, partiorganisatör för Nationaldemokraterna. Nationaldemokraterna var relativt osynliga i klungan och många tycktes hamna i slutet av tåget. Ledaren för ND:s ungdomsförbund Marc Abramsson var dock en av de första som lade ned blommor vid minnesplatsen. Abramsson släpptes så sent som för två dagar sedan sedan han suttit häktad som misstänkt som anstiftare till den våldsamma attacken mot Pridefestivalen i sommar.

POLITISKA KOMMENTARER TILL Salemmarschen börjar komma in. Björn Möllersten, gruppledare (fp) i kommunstyrelsen i Salem, menar att invånarna mår illa av den nazistiska närvaron i kommunen.

– Salem är otroligt påfrestande, säger Möllersten som är starkt kritisk till den militanta klungan i den antirasistiska demonstrationen.

– Gör man en motdemonstration mot våld måste grunden vara att det inte blir våld, säger han.

Ämnen i artikeln