Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i vintras som nättidningen Samnytt publicerade en artikel om en dömd pedofil. I artikeln uppges att den dömda mannen är god vän med journalisten och författaren Henrik Arnstad. Ett påstående utan belägg och som helt saknar allmänintresse, menar Mediernas Etiknämnd, MEN, i sitt beslut, rapporterar Journalisten.

Samnytt har som stöd för sin publicering lyft fram att Henrik Arnstad och den dömde mannen var medlemmar i samma idrottsförening. Samnytt menade också i sitt svar att de sökt Arnstad för en kommentar, men att han inte återkommit.

Det framkommer dock att Samnytt endast väntade sex minuter efter att de via mejl skickat en förfrågan om kommentar innan sajten publicerade artikeln. Dessutom var männen endast perifert bekanta och den gemensamma idrottsföreningen hade ingenting med den fällande domen att göra, rapporterar Journalisten.

MEN klandrar Samnytt för att ha brutit grovt mot publicistisk sed. Tidningen har enligt beslutet saknat belägg för att påstå att Arnstad var vän med den dömde och det omskrivna brottet har ingen beröring med Henrik Arnstads yrkesutövning eller opinionsbildning.

”Det har således helt saknats allmänintresse att nämna anmälaren i artikeln. Att det dessutom har skett genom såväl rubriksättning som bilder är särskilt anmärkningsvärt. Till detta kommer att tidningen har agerat på ett sätt som innebär att anmälaren inte fick en rimlig möjlighet till bemötande”, skriver MEN i sitt beslut rapporterar Journalisten.

– Det här visar för mig att de här rasistsajterna inte har något med det pressetiska systemet att göra. Den här publiceringen har utsatt mig för fruktansvärda saker i form av hot och hat. Det här är inte journalistik. Det förvånande tycker jag är att de överhuvudtaget gått med i det pressetiska systemet, säger Henrik Arnstad till Journalisten.

Även den alternativa nyhetssatjen Nyheter Idag klandrades av MEN på torsdagen för att ha brutit mot god publi­cistisk sed på grund av en namnpublicering i samband med en artikel om en dom och straffpåföljden.

Det är inte första gången Samnytts publiceringar ifrågasätts. Sajtens ansvarige utgivare, Mats Dagerlind, dömdes i oktober i Stockholm tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för yttrandefrihetsbrottet grovt förtal – efter att sajten i en artikel pekat ut en DN-journalist som ”misstänkt jihadist”.

MEN klandrar även ett flertal etablerade medier i de senaste besluten. 

Ämnen i artikeln