Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den högerextrema sajten Samnytts ansvariga utgivare, Mats Dagerlind, dömdes på måndagen i Stockholm tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för yttrandefrihetsbrottet grovt förtal – efter att sajten i en artikel pekat DN-journalisten Saeed Alnahhal som ”misstänkt jihadist”.

Dagerlind döms även att betala 30 000 i skadestånd till Saeed Alnahhal, samt stå för målsägandes rättegångskostnader.

– Domen var rättvis. Jag var inte så orolig över resultatet då anklagelserna var helt grundlösa och meningslösa. Domen betyder ändå mycket för mig som person och som journalist. Jag är glad att jag fick någon form av upprättelse och kompensation. Men samtidigt är jag inte bekväm med upplevelsen alls. Det var ett tufft år och förhandlingen var inte lätt, sa Saeed Alnahhal till Journalisten efter domen.

Dagerlinds advokat Thomas Olsson sa efter domen att han var förvånad över den fällande domen.

– De skäl som Mats Dagerlind lade fram i tingsrätten, för publiceringen, var relativt starka och fullt godtagbara, sa advokat Thomas Olsson till Dagens Nyheter.

Samtidigt kan Thomas Olsson i nuläget inte svara på om domen ska överklagas.

– Tyvärr kan jag inte ge något besked i frågan, säger han till Expo.  

Samnytt är en högerextrem nättidning som startades 2017 som en efterföljare till sajten Avpixlat, som också den hade Mats Dagerlind som ansvarig utgivare. Sajten har beviljats redaktionsstöd på 1,2 miljoner 2020 och 245 000 för lokaljournalistik i Järva 2021.