Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Twitter och Google avser att plocka bort innehåll som förnekar folkmordet i Srebrenica från deras sociala medie-plattformar. Beskedet om att innehållet ska tas bort då det faller inom plattformarnas redan existerande regleringar mot hets mot folkgrupp fick Radio Free Europe (REF) i onsdags.

Svaret från techjättarna kommer efter att det kanadensiska forskningsinstitutet på folkmord (The Institute for the Research of Genocide Canada, IGC) ställde frågan till Twitter och Youtube i slutet på juli.

”De som förnekar folkmordet i Srebrenica förnedrar offren genom er Youtube-plattform, orsakar smärta och lidande för folkmordets överlevare vilket i sin tur uppmuntrar folkmordsförnekare och framtida presumtiva förövare för folkmord”, skrev Emir Ramic, chef för IGC i brevet till Youtubes vd Susan Wojcicki.

I somras var det 26 år sedan tusentals muslimska pojkar och män systematiskt mördades av serbiska styrkor i Srebrenica. Ett folkmord enligt både den internationella tribunalen för forna Jugoslavien och Internationella domstolen i Haag. Trots det är både förnekande och relativiseringar av folkmordet förekommande bland både bosnienserber och av serbiska nationalistiska ledare.

Tonläget skruvades upp ytterligare under sommaren när FN:s avgående särskilda sändebud med uppdrag att bevaka fredsprocessen, österrikaren Valentin Inzko, under sin sista vecka på posten skärpte Bosniens lag. I slutet på juli införde han flera tillägg som bland annat gör det möjligt att utdöma fängelse på mellan 6 månader och 5 år för den som offentligt ”förnekar, kraftigt förminskar eller försöker rättfärdiga folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott”. 

Lagskärpningen i juli fick Bosnien-Hercegovinas serbiska ledare Milorad Dodik att hota med att upplösa nationen.

Enligt IGC, som bevakar folkmordsförnekandet på internet, kommer majoriteten av förnekandet i relation till Srebrenica från Serbien följt av Republica Srpska i Bosnien-Hercegovina, Ryssland och Frankrike.