Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Det var inget folkmord i Srebrenica, sa Tomislav Nikolic i stats-tv i Montenegro.

Nikolic tillade att det däremot begåtts grova krigsbrott av vissa serber som ska sökas upp, åtalas och straffas.

På 90-talet var Tomislav Nikolic vice ordförande i det ultranationalistiska Serbiska Radikala Partiet, SRP. I praktiken ledde han partiet eftersom grundaren Vojislav Šešelj 2003 häktats misstänkt för att ha organiserat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Hans tal ska ha uppmanat och lett till mord, tortyr och förföljelser av icke-serber. Rättegången mot honom inleddes 2007.

2008 lämnade Tomislav Nikolic dock SRP efter en konflikt om partiets anti-västliga hållning. Nikolic bildade Serbiens Progressiva parti, SNS. Han har ställt upp i flera presidentval, och profilerat sig som en mer moderat nationalistisk populist. Han vill även att Serbien ska ansluta sig till EU. I maj 2012 blev han Serbiens president. Fredagens uttalande om folkmordet i Srebrenica har fördömts av Bakir Izetbegovic, bosniakisk representant i Bosniens tredelade presidentskap.

- Att förneka folkmordet i Srebrenica är inte ett steg mot försoning, samarbete eller för att skapa ökat förtroende. Det är det motsatta. Det är roten till nya missförstånd och spänningar, sa han, rapporterar AFP.

Izetbegovic säger vidare att presidentens uttalande skapar allvarliga frågetecken kring Nikolic pro-europeiska hållning och kring hans engagemang för att skapa goda relationer i regionen.

Serbien har tagit vissa steg för att försöka försonas med sina grannländer. För två år sedan antog Serbiens parlament en deklaration där massakern i Srebrenica fördömdes och en ursäkt riktades till offren och dess anhöriga. Tomislav Nikolic parti var emot deklarationen.

I Intervjun som publicerades på fredagen blev Nikolic irriterad över journalistens fråga om han ska delta på minnesdagen den 11 juli i Srebrenica.

- Mina föregångare var där, varför ska alla presidenter göra samma sak?, svarade Nikolic.

Folkmordet i Srebrenica är det värsta enskilda brottet mot mänskligheten sedan andra världskriget. 1995 beräknas 8000 bosnienmuslimer ha avrättats av bosnienserbiska styrkor.

Nyligen inleddes rättegången mot den dåvarande överbefälhavaren Ratko Mladic. En rättegång pågår även mot Radovan Karadzic, under tiden var han bosnienserbisk president.

Tidigare har sex toppgeneraler i den bosnienserbiska armen dömts för sin roll i folkmordet i Srebrenica.

EU har ställt krav på Serbien för att få medlemskap i unionen. Landets relationer med grannländerna måste förbättras.

Ämnen i artikeln