Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Senast i raden att hävda "multikulturalismens" misslyckande är Frankrikes President Nicolas Sarkozy. Tidigare har Englands premiärminister David Cameron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel sagt samma sak.

Statsledarna menar att det mångkulturella "projektet" misslyckats och att invandrare måste "anpassa" sig till normen. Uttalanden som möter kritik.

Samma dag som det ultranationalistiska English Defense League (EDL) höll en demonstration mot islam i England, höll David Cameron ett tal på en konferens i München där han kallade "multikulturalismen" för ett misslyckande. Han lade också ansvaret på unga muslimer att bekämpa extremism.

- Vi behöver mycket mindre av den passiva tolerans som rådigt de senaste åren och mycket mer av muskelliberalism, sa han bland annat.

En Labourledamot i Luton, Sadiq Khan kallar Camerons tal för "propaganda material tillägnat EDL".

Högerpopulister är inte sena med att välkomna statsledarnas utspel.

Två av Sverigedemokraternas riksdagsmän välkomnar ledarnas utspel, Kent Ekeroth på sin blogg och Mattias Karlsson på sin Twitter. Kent Ekeroth tycker det är underbart att ledarna tagit avstånd från "mångkulturen" men beklagar att "Sverige troligen är sist ut på den båten". Mattias Karlsson rosar Camerons analys och hans förslag som ett enormt steg i rätt riktning även om det enligt honom är "litet, tunt och liberalt".

I Frankrike har den nytillträde ledaren Marine Le Pen för det högerextrema partiet Front National gått ut och gratulerat Cameron. Hon säger att hans uttalanden instämmer i Front Nationals syn och att det markerar ett skifte i brittisk och europeisk politik.

- Det är exakt uttalanden som dessa som stängt ute oss från den offentliga debatten i trettio år, säger Marine Le Pen till Financial Times.