Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i maj som Sverigedemokraterna efter lång tids diskussion valde att byta partisymbol. Den tidigare symbolen, en fackla med eld i svenska flaggans färger, byttes då ut mot en blåsippa. Facklan var från början plagierad från det engelska fascistpartiet National Front och utgjorde en belastning för partiet. Blåsippan var tänkt att ge en ny bild av partiet. Symbolbytet skapade genast reaktioner hos det lilla partiet Högerpartiet de konservativa, som sedan 2000 använt blåsippan som symbol.

- Jag kan inte uppfatta Sverigedemokraternas agerande som något annat än en krigsförklaring mot den svenska högern. Sverigedemokraterna kommer smygande om natten som tjuvar för att stjäla de konservativa symbolerna, säger Oscar Lagberg, partisekreterare för Högerpartiet de konservativa.

Ger Sverigedemokraterna ett ultimatum

Högerpartiet de konservativa är ett litet parti. Grunden lades 2000 då en grupp konservativa studenter gick samman och bildade en studentorganisation. 2004 registrerades deras nuvarande partinamn. De har under hela tiden använt blåsippan som symbol, även om den har modifierats under årens gång. Speciellt för symbolen är att blåsippan har sju blad, vilket också Sverigedemokraternas symbol har.

För att inte bli sammankopplade med Sverigedemokraterna väljer partiet nu att ta strid om rätten till symbolen.

- Vi ger nu Sverigedemokraterna ett ultimatum. Vi konservativa förväntar oss att Sverigedemokraterna innan juli månads utgång har rensat sina hemsidor från bilderna på vår blåsippa och upphört med all försäljning av övriga föremål som innehåller en bild på en blåsippa. Om så inte är fallet vid begynnelsen av augusti månad, kommer vi att stämma Sverigedemokraterna inför domstol och kräva ett förbud mot utnyttjandet av vårt varumärke, skriver de i ett pressmeddelande.

”Det är en låtsasfråga”

Jonas Åkerlund, Sverigedemokraternas presstalesman, tänker inte ställa upp på Högerpartiet de konservativas krav.

- Man kan väl säga att det här är deras enda möjlighet att överhuvudtaget få någon som helst form av uppmärksamhet. Sakligt sett kan jag inte se att någon skulle ta fel på symbolerna. Men vi får se vad Patent- och registreringsverket säger, om de godkänner vår symbol är saken klar. Fram till att de säger vad de tycker så är det här en låtsasfråga. Det är ett marknadsföringstrick, säger han.

Ämnen i artikeln