Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det råder delade meningar om hur distriktstyrelsen för Sverigedemokraterna i Dalarna-Västmanland ska se ut efter årsmötet i slutet av mars. Valberedningen har föreslagit den före detta friskolerektorn Ove Raskopp som ordförande istället för Marie Edenhager.

- Jag blev tillfrågad tidigt i höstas om jag var intresserad. Jag tackade ja, säger Ove Raskopp till Expo.

Problemet är bara att valberedningen lämnat in sitt förslag till ny styrelse för sent. Två månader för sent närmare bestämt. Den sittande styrelsen tog tillfället i akt och ogiltigförklarade nomineringarna. Istället hänvisar man till en lista inkommen 1 januari, där Edenhager ges fortsatt förtroende.

Ove Raskopp säger att han inte känner till något av detta.

- Det är märkligt, jag har inte hört något om det. Jag pratade med valberedningens Anne-Katrin Löfwenhamn nyligen för att bekräfta att jag fortfarande var intresserad av posten, säger han.

Marie Edenhager riktar i sin tur skarp kritik mot valberedningen och säger att det är viktigt att de håller sig till reglerna. Hon vill inte kommentera varför hon tror att Raskopp blivit valberedningens förslag till ordförande.

- Valberedningen har ett ansvar för väljarna att se till att allt går rätt till. Har vi stadgar så ska vi följa dem, säger Marie Edenhager.

Men när du valdes förra året kom valberedningens förslag bara några dagar innan mötet?

- Det stämmer inte, jag blev tillfrågad långt innan mötet. Problemet där var att ett annat förslag inlämnats mot den sittande styrelsen. Då bestämde ordföranden på mötet att förslagen skulle ställas mot varandra, säger Marie Edenhager.

Årsmötet ska hållas den 27 mars. Edenhager menar att det blir mötets ordförande som får ta ställning till vilka som är giltiga kandidater till distriktstyrelsen.

Expo har sökt valberedningens sammankallande Anne-Katrin Löfwenhamn. Hon är för närvarande bortrest och svarar inte i telefon. Övriga medlemmar i valberedningen lägger locket på och hänvisar till henne.

- Jag har inga andra kommentarer, säger Håkan Gunstedt, aktiv i valberedningen i distriktet.

Ämnen i artikeln