Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Detta är en debattartikel och jag ser inget konstigt med den. Det gjorde jag inte när jag läste den innan jag lade upp den, sager SD-Karlskogas ordförande Fredrik Molin till Expo Idag.

Det är den antirasistiska sajten Inte rasist men, som uppmärksammat en artikel med rubriken "Debattartikel om Syrien" som publicerades i september på SD-Karlskogas hemsida.

Artikelförfattaren utmålar de människor som flytt inbördeskriget i Syrien som mördare:

"För att förstå skalan av detta så dödade Hitler sex miljoner judar, enligt wikipedia. Ledarna i Syrien försöker med andra ord att göra precis som under andra världskriget medan världen ser på utan att agera.", står det i artikeln.

Han jämställer syriska flyktingar med Adolf Hitlers ställföreträdare Herman Göring och Heinrich Himmler, som organiserade och verkställde den nazityska folkmordspolitiken.

"Om vi då går till nästa problem, landet är i krig. Det gör att de som tjänar stora pengar är högt uppsatta militärer, vapensmugglare och liknande arbeten. Vilket gör att de som har pengar nog att köpa dessa resor är samma personer som håller liv i kriget, de som driver på utrotningen.
Med andra ord är de vi får till Sverige dagens motsvarigheter till Himmler och Göring. Personer som dödat fler än Breivik, och dessa personer tar vi om hand och ger mer ekonomiskt stöd än vi ger till de som får sjukpension."

Fredrik Molin som sitter kommunfullmäktige säger om citatet "Jag tror inte han syftade eller menade så".

Hur tolkar du det som skrivits?

– Jag har ingen aning. Jag kan inte ta ansvar för vad andra skriver.

Men du måste väl ta ansvar för vad du publicerar?

– Jag tar ansvar för att inte innehållet bryter mot svensk lag. Men i övrigt kan jag inte säga någonting om innehållet. Det får han som skriver den stå för, säger Molin.

Ämnen i artikeln