Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I går kunde Expo berätta att fem av de Sverigedemokrater som kommit in i fullmäktige runt om i landet har haft kopplingar till den svenska vit makt-miljön. En av dessa är Tomas Holmberg. För fyra år sen donerade han 10 kronor via sms pengar till den öppet nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Expo lyckades inte i samband med den publiceringen nå Holmberg för en kommentar. Men enligt Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist så skulle Tomas Holmberg förneka donationen.

Nu säger Holmberg att Almqvists uttalande inte är korrekt, utan att det rör sig om ett missförstånd dem emellan. Tomas Holmberg medger donationen, men säger sig inte politiskt stödja Svenska motståndsrörelsen.
– Jag förnekar inte donationen, den kommer från min telefon. Men, det är ett misstag från min sida och ingenting jag står för, säger Tomas Holmberg till Expo.se.

Erik Almqvist säger att han inte själv har talat med Tomas Holmberg om vilka omständigheter som ligger bakom donationen.
– Men om han menar att det är ett misstag och att det handlar om 10 kronor så har jag svårt att se att det skulle vara ett problem för partiet. Om han däremot ideologiskt skulle stödja Svenska motståndsrörelsen så skulle läget vara ett annat, säger Almqvist.

Tidigare donationer

Även 2008 kunde Expo avslöja att sverigedemokratiska företrädare donerat pengar till nazistiska organisationer. En nämndeman för partiet i Gävle tingsrätt hade vid två tillfällen betalat in pengar till Info14. Han lämnade partiet efter att uppgifterna publicerats.
En kommunfullmäktigeledamot i Orsa betalade i januari 2006 in pengar till Nationalsocialistisk fronts nätbutik.

Från ersättare i Göteborgs kommunfullmäktige hade det 2006 vid 21 tillfällen, via hans två telefoner, betalats in pengar till Svenska motståndsrörelsen. Han sade då att han lånat ut telefonen, men ville inte uppge till vem.