Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Expos granskning i juni hade partiet 54 tomma stolar och 60 politiska vildar. Den siffran har sedan dess ökat till 59 tomma stolar och flera politiska vildar, bland annat Martin Leman i Svenjunga och Gerhard Carlsson i Östersund. Siffrorna gällande tomma stolar och politiska vildar återspeglar inte antalet faktiska avhopp, utan endast antalet mandat som partiet inte längre kontrollerar. Sverigedemokrater som hoppat av men som ersatts av en annan sverigedemokrat ingår alltså inte.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lovade inför valet 2010 att partiet inte skulle sakna några representanter ute i kommunerna. Men problemet att hitta kandidater fortsätter. Nu letar partiet febrilt efter kandidater till nästa års val. Företrädare för partiet har återigen utåt försäkrat att Sverigedemokraterna inte kommer att få samma problem nästa år. Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen sade till exempel förra året till Expo Idag att Sverigedemokraterna har betydligt bättre förutsättningar att fylla sina listor vid nästa val.

Interna diskussioner inom Sverigedemokraterna som Expo Idag tagit del av visar dock att partiet har svårt att hitta personer som vill kandidera på olika håll i landet. Det trots att partiet sedan valet har fått fler medlemmar. Speciellt utsatta är kommuner som kantats av interna bråk och uteslutningar. I flera kommunföreningar som Expo Idag varit i kontakt med framförs även kritik mot Sverigedemokraternas organisation och bristen på stöd. I några kommuner som till exempel Borås och Haninge, samt i distriktet Dalarna/Västmanland, har konflikter om partiets ekonomi lett till avhopp och uteslutningar.

Men det finns också röster i partiet som offentligt uttrycker sin oro. Riksdagsledamoten Carina Herrstedt sa till Aftonbladet förra månaden att hon ofta hör partikamrater som oroar sig för att partiet ska få ökat stöd nästa mandatperiod eftersom kommunerna då kan "dräneras på kompetent folk" som skickas till riksdagen.

Ämnen i artikeln