Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är en artikel i Sydsvenskan om att Vellinges kommun planerar att bygga ett hus för asylsökande ensamkommande flyktingbarn som fått lokala sverigedemokrater att gå i taket. I artikeln framgår det att Vellingebostäder har ambitionen att bygga ett "förstklassigt" hus, en beskrivning som retar Sverigedemokraterna i Vellinge som menar att bostaden byggs för "illegala invandrare":

"Det lyxiga huset byggs exklusivt för så kallade ensamkommande flyktingbarn – det vill säga unga invandrarmän som tagit sig illegalt till Sverige med hjälp av människosmugglare", skriver partiet på sin lokala hemsida.

De bekvämligheter som Sverigedemokraterna motsätter sig är att två boende ska få dela på ett rum med en toalett och dusch. De ska även få tillgång till ett gemensamt kök med en matplats.

Karl-Johan Persson, ordförande för Sverigedemokraterna i Vellinge uppger till Expo Idag att han inte skrivit texten på deras hemsida och han inte vill säga vem som har lagt ut den. Persson säger att han sympatiserar med det som står i artikeln.

– Det är ju ett boende som våra pensionärer hade kunnat drömma om att få bo i. Vi tycker det är självklart att man inte ska ge ett helt nytt boende, som är så fint, till nyanlända, säger Persson.

De får bo två stycken i ett rum och dela kök med resten av de boende. Tycker du att det är lyx?

– Det vet jag inte, där måste jag prata med den som har lagt ut texten. För det är möjligt att han har mer insyn än mig.

Vad tycker du att man ska ha för standard?

– Jag vet inte. Det enda jag kan säga är att vi har nolltolerans mot det här i Vellinge. Vi vill ju inte få in några flyktingar överhuvudtaget. Jag kan inte uttala mig om någon standard, säger Persson.

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson är oförstående till Perssons kritik.

– Det finns naturligtvis riktlinjer för hur asylboendena ska vara utformade. Så att de säkerställer en rad olika krav. Men har man själv varit ute och tittat på de här boendena så blir det ganska uppenbart att det inte är några lyxboenden. Man bor väldigt många tillsammans. I de flesta fall delar man rum med någon annan och sedan har man gemensamma ytor. Jag förstår inte varför man säger sådana här saker, säger Fredrik Bengtsson.

Person hävdar även till Expo Idag att de flesta ensamkommande flyktingbarnen som kommer till Sverige ljuger om sin ålder och att de egentligen inte har rätt att ta sig till landet.

– De ska stanna i det första EU-land som de kommer till. Det tror vi inte att de gör. För då hade flyktingarna kommit med flyg. Vad jag vet så kommer de inte ofta med flyg. Många kommer med flyktingsmugglare och det är illegalt. Jag vet inte om man kan få de flyktingarna att vända vid gränsen, säger Persson.

Migrationsverket tillbakavisar att de ensamkommande flyktingbarnen skulle vara illegala.

– Man är inte på något sätt en illegalinvandrare om man bor på asylboenden. Då har man gett sig till känna för myndigheterna och prövas enligt gällande lagstiftning, säger Fredrik Bengtsson.

Karl-Johan Perssons krav på att de ensamkommande flyktingbarnen ska skickas till andra EU-länder avfärdas av Bengtsson.

– De talar om Dublinförordningen. Men det man måste förstå är att Dublinförordningen bara kan användas när det gäller ensamkommande barn om barnet har sökt asyl i ett annat EU-land. Det är alltså skillnad när det gäller ensamkommande barn och vuxna personer. En vuxen person behöver inte ha sökt asyl i ett annat EU-land utan det räcker att denne varit registrerad på något sätt för att förordningen ska vara tillämpbar.

Sverigedemokraterna framför ofta att ensamkommande flyktingbarn ljuger om sin ålder. Enligt Bengtsson finns det inga belägg för att barnen generellt skulle ljuga när de kommer till Sverige.

– Det är ett påstående vi möter väldigt ofta men än så länge har ingen av de som påstår det här eller någon annan kunnat bevisa att så är fallet. Självklart finns det personer som uppger att de är yngre än vad de i verkligheten är, men jag skulle inte säga att det på något sätt är majoriteten av de som kommer hit, säger Bengtsson.

Ämnen i artikeln