Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på öppen gata på morgonen den 3 maj som Sverigedemokraternas kommunkandidat ska ha stuckit en annan man med okänt föremål, enligt polisens händelserapport. 

"De känner varandra"

Åklagaren Lars Morand är förtegen kring händelsen med hänvisning till förundersökningssekretessen och vill inte närmare gå på eventuellt motiv.

- De känner varandra sedan tidigare och det är någonting bakomliggande där som hänt. Jag kan inte kommentera omständigheterna mer, säger Lars Morand till Expo.  

SD-kandidaten som är i 45-årsåldern greps en stund efter händelsen i samband med att han sökt sig till ett sjukhus för vård. Enligt polisrapporten ska han uppgett att han varit i bråk med mannen som stuckits med ett vasst föremål. SD-kandidatens egna skador uppges inte vara allvarliga. 

Mannen, som även kandiderade för SD i valet 2014, har häktats på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel. Han väntas förbli häktad till den 18 maj då åklagaren ska ha väckt åtal. Brottet rubricerades först som försök till mord, men det har ändrats till grov misshandel. Enligt mannens advokat förnekar SD-kandidaten brott.

Partiet utreder

Patrik Jönsson, regionråd och presstalesperson för Sverigedemokraterna i Region Skåne, säger att brottsmisstankarna är nya för honom. Han menar att partiet måste utreda det som hänt och att mannen inte kommer att kunna representera SD om de bedömer det för sannolikt att han är skyldig. 

- För mig är detta helt nytt. Jag kommer direkt efter samtalet med dig kontakta de som är ansvariga för våra valsedlar och kandidater och diskutera detta. Sedan måste vi försöka komma i kontakt med personen och höra vad han har att säga. Jag tror att det är möjligt att ändra valsedlarna i efterhand, säger Jönsson. 

Ämnen i artikeln