Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I brevet som Sverigedemokraterna vill skicka ut ska det stå:

"Tyvärr tillhör du ingen prioriterad grupp. Utomeuropeiska flyktingar får numera gå före i bostadskön. Nuvarande regler beräknas gälla minst till 2014".

Sverigedemokraterna lade motionen i mitten av september. I den beskriver partiet ensamkommande flyktingbarn som kommer till kommunen som "skäggiga och passlösa". Partiet påstår även i motionen att kommunfullmäktige röstade ner deras förslag om flyktingmottagningen i rädsla för vad "rödvinsbolsjevikerna på TV" ska säga.

Vice ordförande i Kungsbackas kommunfullmäktige, Kerstin Ekman-Hake (C), har reagerat på motionen som hon kallar fruktansvärd.

– Jag tycker att det är hets mot folkgrupp. Deras förslag till skrivning är absolut inte okej och den är inte i enlighet med sanningen heller. Motionen handlar om att hänga ut en grupp människor, säger hon.

Hon menar att Sverigedemokraterna ofta uttrycker sig nedsättande och demoniserar invandrare.

– Jag upplever att det är en medveten retorik, för de uttrycker sig så i många motioner och även i talarstolen, säger Ekman-Hake.

Kungsbacka kommun har åtagit sig att ta emot sammanlagt 57 flyktingar till kommunen 2011. Det är dessa som partiet vänder sig emot och menar att de står i vägen i bostadskön.

"Det är ett svek mot Kungsbackas unga att ta emot så kallade flyktingar som får gå före i bostadskön på skattebetalarnas bekostnad. Cirka 8000 personer står i bostadskön och många kungsbackabor behöver akut en ny bostad" skriver partiet.

I samband med att Sverigedemokraternas förslag, i augusti om flyktingmottagningen röstades ned, genomförde den högerextrema organisationen Nordisk ungdom en aktion utanför Kungsbackas stadshus. Sverigedemokraterna i kommunen gick då ut och visade sitt stöd för aktionen.

Expo.se har sökt Mattias From och Thord Brynielsson som skrivit motionen för en kommentar. Dag Windefjord som också står bakom motionen vill inte uttala sig.