Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Riksdagsledamöterna får 58 300 kronor i arvode per månad. En riksdagsledamot kan begära tjänsteledigt om denne inte tänkt delta i arbetet. Varken Kent Ekeroth eller Erik Almqvist har gjort det, trots att det är upp till riksdagsledamöterna själva att meddela när de är lediga.

– Vi betalar ut arvoden tills vi vet något annat. Det finns möjlighet för riksdagsledamöter att begära tjänstledighet. Men gör de inte det så får de sitt arvode, säger Anna Aspegren, enhetschef på enheten ledamotsadministration i riksdagen.

Sverigedemokraterna har meddelat att Erik Almqvist och Kent Ekeroth inte längre deltar i riksdagsarbetet utan att de har tagit en "time out". Till Expo Idag, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen att frånvaron varar tills vidare.

Arbetar Kent Ekeroth och Erik Almqvist i riksdagen i dagsläget?

– Nej det gör de inte, säger Martin Kinnunen.

Anna Aspegren säger att riksdagsarvodet räknas per månad, men om ledamoten är ledig en vecka dras en veckas arvode av. Eftersom riksdagsuppdraget är ett förtroendeuppdrag svarar ledamoten ytterst gentemot väljarna och de har ingen formell närvaroplikt i kammaren.

Ämnen i artikeln