Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är inte bara den publicerade filmen som kastar en skugga över Kent Ekeroths förklaring varför han beväpnade sig med järnrör och tågade ner längs en gata i centrala Stockholm. Kent Ekeroth har sagt: " Jag kände mig hotad vid det tillfället av en sådan grovt kriminell som han sade sig vara". Riksdagsledamoten Erik Almqvist som var med vid tillfället har gett en annan förklaring till varför de beväpnat sig.

Erik Almqvist sa i onsdags:

"Vi har liksom bara stått för oss själva och skojat med att plockat upp varsitt rör och sen lagt ned dem igen och sen gått ned och väntat på polisen (…) Ja, det framkommer om du ser till hela klippet att vi skrattar och har skoj", säger Almqvist till Expressen.

Dagen efter på torsdagen hade Almqvist en ny förklaring i TV4 morgonsoffan.

"Vi har vart utsatta för personer som faktiskt också har försökt att misshandla oss. Vi var oroliga ett tag. (…) Anledning till varför vi lyfter upp de här störarna där uppe det är att en kille skriker att han är OG, alltså ett kriminellt nätverk."

På fredagen publicerade Expressen ytterligare material från filmen i den hörs de beväpnade sverigedemokraterna skratta. Erik Almqvist säger även att han inte tror att mannen som de bråkat med var någon medlem i det kriminella nätverket Original gangster.

"Han har inget med dom att göra", säger han.

Jimmie Åkesson försvarade på torsdagen sina partikamrater i Bar och Poltik:

"De tog de tillhyggen de hittade när de insåg att det kommer personer som har kopplingar till den organiserade brottsligheten emot dem. Och man kan ju se här att Kent Ekeroth blir hotad med Original gangsters".

Kent Ekeroth vidhåller att han känt sig hotat och att det är därför han beväpnat sig. I Svenska Dagbladet skriver Ekeroth att han borde ha lämnat platsen.

Expo Idag har tidigare rapporterat att sverigedemokraterna som beväpnat sig kan komma att åtalas för försök till misshandel alternativt försök till grov misshandel. Vice chefsåklagare Malin Palmgren sa till Expo Idag att det i en eventuell rättegång inte skulle hålla som förklaring att man känt sig rädd för att frias.

– Det är en invändning som får prövas, man har rätt att försvara sig. För att det ska anses vara självförsvar ska faran hänga i luften. Det ska vara ett pågående eller överhängande brottsligt angrepp. Det ska alltså vara någonting som sker sekunden efter, sa Palmgren på torsdagen till Expo Idag.

Ämnen i artikeln