Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Debatten kring utställningen ”Medlöperi och Motstånd - Nazismen i Norrköping då och nu” på Norrköpings stadsmuseum tog fart för ett par veckor sedan. En del av utställningen består av olika tidningsurklipp med syftet att skildra olika sidor av nazism och främlingsfientlighet i Norrköping det senaste tio åren.

Ett klipp är från tidningen Folkbladet, publicerad 2018, och handlar om att Sverigedemokraterna Norrköping utredde en medlem som hade kommenterat på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront. Avslöjandet kom ursprungligen från en granskning av SD-kandidater i Expressen och Expo. Artikeln i Folkbladet illustreras bland annat med en mindre bild på partiets styrelse 2018.

SD Norrköping polisanmälde stadsmuseet för förtal med motiveringen att SD och den lokala partistyrelsen kopplas samman med nazism. Efter näthat och besök från aktivister i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, har museet behövt hålla stängt vissa dagar och kallat in väktare. Artikeln togs också bort på inrådan av kommunens jurister. På Förintelsens minnesdag hittades en väska utanför entrén med antisemitiska budskap.

"Väldigt mycket faktafel"

På onsdagen deltog SD Norrköpings lokale ordförande Darko Mamkovic i en debatt i Sveriges Radios P1 Morgon, där han förklarade partiets polisanmälan.

— Många i styrelsen kände oro över att de hängdes ut. Det är inte så trevligt att ha sin egen bild bland hakkors, det måste vem som helst förstå.

Han riktade ytterligare kritik mot Norrköpings stadsmuseum, som han menade sprider ”väldigt mycket faktafel”, ”lögner” och ”falska uppgifter” om Sverigedemokraternas historia.

— Det finns väldigt mycket faktafel, bland annat detta att Sverigedemokraterna startades av en nazist. Var har de hittat dessa fakta? Sa Mamkovic till P1 Morgon.

"Lögner"

På frågan om Sverigedemokraterna ska finnas med när man beskriver historien om nazismen i Sverige svarade Mamkovic:

— Jag vet inte om jag håller med dig om att SD som parti har rötter i nazismen.

Darko Mamkovic fick också frågan om hur han ser på att SD anses lägga sig i ett museums utställning.

— Det är ändå vi förtroendevalda som bär det största ansvaret. Om någonting är felaktigt och tjänstemännen inte ingriper när det finns uppenbara faktafel, vem ska då göra det? Ska vi bara strunta i när en sådan viktig verksamhet sprider lögner?

SD fick kommentera

Maria Modig är tillförordnad museichef på Norrköpings stadsmuseum. Hon har pratat med museets personal under dagen och berättar att många är upprörda efter Darko Mamkovics kommentarer.

— Vi är ett historiskt museum och vi sysslar absolut inte med historieförfalskning. Det här är en utställning om hur den nazistiska rörelsen såg ut i Norrköping från 1930-talet fram tills i dag. Historiskt belagda fakta säger att Sverigedemokraterna har sina rötter i den nazistiska rörelsen och det är det vi berättar om, säger Maria Modig till Expo.

Hon säger att de bad SD Norrköping att vara med i utställningen och komma med kommentarer innan utställningen invigdes.

— Vi både mejlade och ringde men de avböjde att medverka.

Rötter i fascism och nazism

Sverigedemokraterna bildades 1988 av veteraner inom svensk nazism och fascism. De hade en bakgrund bland annat i nazistiska Nordiska Rikspartiet (NRP), den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS), Framstegspartiet och Sverigepartiet.

I den första avdelning som partiet bildade i Malmö fanns flera personer med bakgrund inom nazismen. Däribland Gustaf Ekström som varit aktiv i Nationalsocialistiska arbetarpartiet och frivilligt tog värvning i Tredje rikets elitarmé Waffen-SS under andra världskriget.

SD:s första partiledare var Anders Klarström med bakgrund i nazistiska NRP. År 1992 bildades SD:s första ungdomsförbund, Sverigedemokratisk ungdom (SDU), med nazisten Robert Vesterlund som ordförande.