Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Våren 2016 tog Agneta Kjaerbeck plats i distriktsstyrelsen för Sverigedemokraterna Göteborg. Expos granskning visar att hon både innan och efter det, mellan 2014 och fram till 2019, delat högerextremt material som partiet självt säger sig vilja ta avstånd i från. 

Drygt ett halvår innan hon tog plats i distriktsstyrelsen, i september 2015, delade hon en länk från den högerextrema och rasideologiska podden Motgift.

”Kanske det mest träffande jag hört på länge. Ååh, I love it. Det är ju detta jag brukar säga, de sitter i sina välbeställda områden, sörplar rosévin och pekar med hela handen. De ”goda” som i en liten tändsticksask. Lova mig att ni lyssnar.” Skriver hon.

Antisemitiskt budskap

Länken är ett videoklipp och en sång om journalisten Jan Helin. Vid tidpunkten var han ansvarig utgivare på Aftonbladet. En av raderna lyder: ”Mitt namn är Jan Helin, nu får jag silver från en rabbin” och sedan ser man en bild på en klassisk antisemitisk judekarikatyr.

— Jaha, det är ju helt galet i så fall, det har jag inte ens reflekterat över på den tiden. Det är ju sången i sig som jag tyckte var träffande. Jag har kanske inte ens hört hela låten, säger Agneta Kjaerbeck till Expo. Och fortsätter:

— Jag står inte för något högerextremt eller rasistiskt, om jag hade vetat att Motgift var det hade jag aldrig någonsin delat det. Nu tar jag bort den direkt.

Hyllar Nya Tider

Sedan valet 2018 är Kjaerbeck ledamot för SD i Göteborgs kommunfullmäktige samt politisk sekreterare för partiet. Hon sitter också som ersättare i förbundsfullmäktige i Göteborgsregionens kommunalförbund. Tidigare satt hon på posten som vice ordförande i SD Göteborg.

I tiotals inlägg som sträcker sig från 2014 till 2019, både delar hon länkar från, och hyllar, den högerextrema tidningen Nya Tider. Hon kallar den för en alternativ tidning med ”unik information” och ”intressanta artiklar”.

— Nya Tider? Ja, förr i tiden delade jag den men det är historia. Nu har jag tagit reda på mer och vet att det inte är någonting vi delar inom partiet.

Expo hittar dock delningar av den högerextrema tidningen från både 2018 och 2019.

— 2019? Det måste varit ett stort misstag då. Men det är jättebra att du säger till så att jag får ta bort det.

Nya Tider är djupt förankrad i den rasideologiska miljön och har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, vilket Expo tidigare rapporterat.

Berömmer högerextremist

I ett tiotal inlägg från 2016 till 2018, hyllar Agneta Kjaerbeck Nya Tiders vice chefredaktör Sanna Hill och delar Hills inlägg. Sanna Hill är en känd högerextremist som tidigare skrivit för nazistiska Svenska motståndsrörelsens (föregångaren till Nordiska motståndsrörelsen) sajt. 2011 gav Hill svaret ”ingen kommentar” på frågan om hon tror att Förintelsen ägt rum.

”Grymt duktig och klok tjej, läs!” Skriver Kjaerbeck i juni 2016.

— Om hon är högerextrem så tar jag bestämt avstånd från det, jag tar avstånd från allting högerextremt, något sådant kan du inte komma åt mig med. Det som du håller på med är inte värdigt.

Men delningarna av högerextremt material tar inte slut där.

Utöver Nya Tider, finns det också ett flertal delningar av högerextrema Fria Tider och Nya Dagbladet.

Delar inlägg från nazist

2016 delade Kjaerbeck även två inlägg av nazisten Björn Björkqvist, som tidigare haft en ledande position i nazistiska Nationalsocialistisk Front. Och som senare var aktiv i NSF:s efterträdare, nazistiska Svenskarnas Parti.

Björkqvist skriver om Prideparaden i Göteborg. På bilden syns hur en grupp förskolebarn håller i regnbågsfärgade prideflaggor. ”Små dagisbarn har skickats ut för att manifestera för böglobbyn” skriver han.

”Kan bara hålla med, detta är så sinnesjukt. Läs!” Kommenterar Kjaerbeck sin delning.

— Vem i helskotta är det? Nej vet du vad, jag tycker att det här är jättelöjligt. Jag har igen aning om vem det här är. Men jag ska leta upp det och ta bort det, jag har absolut inga högerextrema böjelser. Att du ens orkar sitta och titta på det här?

Hyllar Rabani

Andra profilerade högerextremister som hyllas av SD-politikern är Ingrid Carlqvist, samt den nu avlidne Bechir Rabani, mannen bakom gruppen Megafonerna.

Agneta Kjaerbeck skriver om tillfällen då de träffats, poserar på bilder tillsammans med Rabani samt kallar honom för ”kära vän” och "fina vän”. Hon delar även vidare Rabanis texter till sina följare.

Bechir Rabani gav öppet stöd till Nordiska motståndsrörelsen, samt spred grov antisemitism och nazistpropaganda.

— Det där med att vi är vänner får du ta med en nypa salt, det är ingen jag har hängt med. Det har varit mer i den virtuella världen.

Det finns bilder där ni umgås så ni har uppenbarligen träffats på riktigt?

— Vi har väl umgåtts i samma kretsar, men det är inte som att vi var kompisar. Detta är jävligt låg journalistik måste jag säga.

"Smutsig journalistik"

Hur ser du på den politik han stod för?

— Om han drev nazistisk politik så var jag inte med på det över huvud taget. Saker han sagt generellt om invandringsfrågor har varit vettiga men det du säger om NMR och nazism tar jag bestämt avstånd ifrån, säger Agneta Kjaerbeck.

— Helt ärligt tycker jag ni verkar lite väl desperata. Har ni inget annat för er? Det är smutsig journalistik du håller på med.

Hon hänvisar sedan till frågor via mejl och avslutar samtalet.

Rättelse:

Tidigare uppgav Expo en felaktig uppgift om ett av de förtroendeuppdrag som Agneta Kjaerbeck har. Det korrekta är att hon sitter som ersättare i förbundsfullmäktige i Göteborgsregionens kommunalförbund. Texten har uppdaterats.