Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bilden lades upp 2017 i Facebookgruppen ”Bevara Sverige homogent”. En ”nationalistisk grupp som värnar starkt för det äktsvenska” enligt beskrivningen. Lars Hein, som sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Bjuvs kommun för Sverigedemokraterna, är aktiv i gruppen.

— Jag kommer inte ihåg det där. Jag menade nog bara att nästan alla människor som inte tycker si eller så kallas rasister. Det är inget allvarligt menat, säger han till Expo.

Vilka är det som är landsförrädare för dig?

— Kanske folk som säljer ut landet i så fall. Men jag vet inte direkt vem det är som gör det.

På sin egen profil har Lars Hein i ett annat inlägg delat att alla riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna bör polisanmälas för landsförräderi.

— Det är inget jag kommer ihåg, det är bara i stundens hetta jag delar någonting, det är inget jag står för egentligen.

"Ge oss vapen"

I ett inlägg i gruppen ”Stå upp för Sverige” skriver Lars Hein, apropå att rikspolischefen bett allmänheten om hjälp med att stoppa gängvåldet: ”Ge oss vapen så ska vi nog hjälpa till”. Och fortsätter längre ned med att ”man skulle gå runt som Clint Eastwood”.

Lars Hein skrattar när Expo frågar om inlägget.

— Ja, det stämmer, det kommer jag ihåg. Det var mer som ett skämt för att få igång diskussionen. Vad ska vi göra om inte polisen klarar av att reda ut det?

Man får intrycket av att du vill att folk beväpnar sig?

— Nej, nej, tror du att jag vill ha det som i USA? Det var ett skämt.

Sprider konspirationsteori

I ”Bevara Sverige homogent” har Hein även delat ett inlägg om att 98 procent av invandrarna är ”ekonomiska lycksökare”, med budskapet: ”Nationalism - för att dina barn förtjänar bättre än att växa upp som minoritet i sitt eget hemland”. 

Föreställningen att "svenskar snart är en minoritet i Sverige" är en utbredd högerextrem konspirationsteori.

Det framstår som att du tror att dina barn riskerar bli en minoritet i Sverige? 

— Ja, det kanske jag inte vill att de gör, men jag tror inte att de riskerar det, säger Lars Hein.

I en annan persons inlägg i "Bevara Sverige homogent" står det att Centerpartiets ledare Annie Lööf är en ”globalist” som är allierad med Bilderberggruppen och andra så kallade globalister som George Soros, John D. Rockefeller och familjen Rothschild. Det är påståenden som har en tydlig koppling till antisemitism och är vanliga inom extremhögern. Lars Hein kommenterar personens inlägg med: "Ja så är det".

Han har även i ett annat inlägg på sin egen profil delat en länk om globalisterna som vill styra världen.

— Det jag menar är att Annie Lööf är med i Bilderberggruppen, och de är ju globalister. Jag menar att det är de rika, och bankerna, som styr världen, säger Lars Hein.

Högerextrema sajter

På sin profil delar Hein ofta material från högerextrema tidningar och opinionsbildare. Dels från skribenten Ingrid Carlqvist, dels från sajter som Fria tider och Nya tider och dels från den antimuslimska sajten Voice of Europe. Senaste delningen från Fria tider var förra veckan. Hein delar också en video från det högerextrema partiet Alternativ för Sverige, samt en uppmaning att rösta på partiet i EU-valet.

Utöver det högerextrema materialet finns ett flertal delningar med inlägg som går ut på att klimatförändringarna är en påhittad bluff.

— Jag har inte tänkt så mycket på vad jag har delat. Det är mycket jag har missat, säger Lars Hein.

Tänker inte du som politiker, med din position, på vad det är som du sprider och skriver?

— Nej, det har jag ju inte gjort eftersom det blev så här. Jag ska ta bort allting.

Nyligen skedde en stor politisk förändring i Bjuv, då Socialdemokraterna lämnade minoritetsstyret efter att Sverigedemokraternas budget röstats igenom med stöd av Moderaterna. Det är oklart hur kommunen ska styras men säkert är att SD:s Mikael Henrysson blir kommunstyrelsens ordförande i Bjuv.