Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt vad Edenhager har sagt till VLT erbjöd den 88-årige kommunpolitikern Bo-Åke Ericsson distriktet att annonsera gratis i hans tidning Wasaposten.

– Vi var ju glada i och med att vi inte hade någon ekonomi, säger Marie Edenhager till VLT.

I augusti 2010 kom Wasaposten ut med flera annonser för Sverigedemokraterna, hälften av dem var personvalsannonser för Edenhager, lokalpolitikern och dåvarande kassör Susanne Lehmus, och gruppledaren i Västerås, John Bergström.

I juni och juli 2010 skickade Wasaposten fakturor till Edenhagers distrikt, en på 51 500 kronor och en på 99 750 kronor. Till att börja med betalade inte distriktet fakturorna men när partistödet på över en miljon kronor kom in till distriktet betalades de. Enligt Edenhager för att de inte vill driva ärendet rättsligt. Edenhager förnekar även till VLT att pengarna skulle ha använts för att driva hennes personvalskampanj, hon menar att det var Ericssons egna "påfund".

John Bergström vill inte kommentera till Expo.se hur han finansierat sin personvalskampanj, han vill inte heller svara på om han ens drivit någon kampanj.

– Jag hänvisar till Marie Edenhager, hon får svara på dina frågor. Jag kommenterar inte det här generella fallet, säger han.

Susanne Lehmus vill inte kommentera händelsen till VLT. Men mejl som Expo.se tagit del av visar att Lehmus själv utformat sina personvalsannonser i Wasaposten. I mejlen som Lehmus skickat till Ericsson i september 2010, skrev hon att hon inte fått någon faktura och bad Ericsson att skicka en räkning för SD Surahammar så att hon skulle känna sig kvitt.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att det inte finns någon generell policy till hur partistödet ska användas, eller om det får finansiera enskildas personvalskampanjer.

– Är det distriktets pengar så är det distriktet som avgör vad pengarna får användas till. De har tillsatt en styrelse, sen kan man granska hur de skött ekonomin i efterhand med revisor och kan då bevilja, eller inte bevilja ansvarsfrihet, säger han.

Kinnunen säger vidare att han inte vet vad fakturan till Wasaposten handlat om. Han säger även att han inte vet om händelsen kommer att granskas men han tror att partiets riksorganisation kommer kontakta distriktet för att fråga vad som egentligen har hänt.

Wasaposten består av några hopvikta A4-sidor och har anmälts av Gagnefs kommun vid tre tillfällen eftersom tidningen använder sig av kommunens logga som är varumärkesskyddad.

Expo.se har utan framgång sökt Edenhager och Lehmus för en kommentar.

Ämnen i artikeln