Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Louise Wallenblad hoppar återkommande in som ersättare för Sverigedemokraterna i Nacka kommunfullmäktige. Hon var senast med under septembermötet. Dessutom ingår hon i den lokala partistyrelsen där hon sitter som ledamot.

Expo kan nu avslöja att hon sedan i maj i år även är aktiv i den nazistiska Telegram-chatten ”Nordfronts fristående chatgrupp” som är kopplad till Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Nordfront är namnet på NMR:s sajt och ”nyhetspodden” Radio Nordfront. I NMR-chatten har hon deltagit i diskussioner och skrivit inlägg fram till slutet av augusti.

Louise Wallenblads användare på Telegram är knuten till hennes telefonnummer. När vi ringer upp henne svarar hon först, men lägger på när vi presenterar oss. Istället får vi via sms en mejladress dit våra frågor kan skickas.

– Jag gick inte med i någon organisation, det är en öppen fristående chatgrupp där alla är välkomna, avsändaren var okänd för mig. Jag följer även kommunister och liberaler på andra plattformar eftersom jag är intresserad av politik. Återigen, avsändaren var okänd för mig. Jag ogillar NMR:s politik men de får väl bedriva sin verksamhet inom lagens ramar, skriver hon i sitt svar till Expo.

Tidigare uppmärksammats

Det är inte första gången Louise Wallenblad uppmärksammats. 2018 kunde ETC berätta att hon och den dåvarande partikamraten och fullmäktigeledamoten David Bergquist tillsammans med centralpersoner inom den svenska vit makt-miljön deltagit på ett högerextremt möte. Wallenblad förnekade, trots att hon fångats på bild utanför möteslokalen, att hon deltagit. Bergquist utesluts senare samma år ur partiet.

2019 lade Wallenblad ut en video på sin Facebook, där hon drev med Greta Thunberg, vilket uppmärksammades av Mitt i Nacka-Värmdö.

Det framgår dock i chatten att Louise Wallenblad inte är omedveten om vad det är för sammanhang hon är en del av när hon till exempel skriver en fråga till en annan användare om det är så att Radio Nordfront har sommaruppehåll. I ett annat inlägg lägger hon upp en bild på en bil som har NMR i sin registreringsskylt, med tillägget ”Hehe”.

– Jag sökte på nätet om information kring Tommie Lindh, att det var magert med information i media. Däremot hittade jag Radio Nordfront, som rapporterade brett om saken, förklarar Louise Wallenblad i ett mejl och fortsätter.

– För att kunna fortsätta att ta del av information om mordet på Tommie Lindh, sann eller falsk, som jag vid det tillfället inte kunde finna i media, bl.a. om han mördats när han försvarade en person, frågade jag om ifall Radio Nordfront hade sommaruppehåll.

Rörande bilskylten menar hon att ”skylten med ’NMR’ var bara anmärkningsvärd, fanns ingen värdering i min kommentar till bilden”.

Aktiv i chatten

Apropå det uppmärksammade mordet på Tommie Lindh i Härnösand och Black lives matter-protesterna efter att George Floyd dödats i USA skriver Louise Wallenblad i NMR-chatten:

”Stöööön. Tommie blir mördar av neber, Sverige reagerar inte. Nån neber i fucking usa dör å hela Sverige protesterar... Går det här landet att rädda överhuvudtaget månne?”

– En neber är ett ersättningsord som kan betyda vad som helst enligt urbandictionary. I detta fall var det ett skällsord riktat mot en brutal mördare, skriver Louise Wallenblad till Expo.

Enligt en länk Louise Wallenblad bifogar i sitt svar är ”neber” ett ord som kan användas när något inte får sägas, men där mottagaren vet vad som åsyftas. Enligt den definitionen skulle innebörden kunna skifta. Men svenska högerextremister använder återkommande ordet ”neber” i sociala medier som nedsättande ord om svarta, istället för ”neger”. Uttrycket används förmodligen som ett försök att undvika att bli föremål för hets mot folkgrupp-åtal.

I ett annat inlägg i chatten kallar hon Black lives matter-demonstrationen i Stockholm den 3 juni för ”äckel-demo”.

”Ja, nationaldagen? Är det nå firande öht pga av Corona? Äckel-demon idag fick de ju ha trots”

Louise Wallenblad menar att inlägget ska förstås som en kommentar till den pågående coronapandemin.

– Jag tyckte det var äckligt att man samlades flera tusen personer under brinnande pandemi fullt med bakterier och virus.

I en chattdiskussion om att prideflaggor hissats på olika ställen i Stockholm förslår en användare att de ska tas ned och eldas upp. Louise Wallenblad tar inte avstånd från uppmaningen utan svarar istället: ”Jag är dessvärre av det svagare könet...” I mejlkontakten med Louise Wallenblad får vi inget svar på frågan vad hon menar med sitt inlägg.

Texten uppdaterad 2/11/2020 11:04