Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"En rakt igenom objektiv dokumentär med undantaget att Sovjets bombning av Sverige förmodligen aldrig fanns med i tyskarnas övertygelse om att Sovjet hade planer på att invadera." skrev Bergquist den 19 november om propagandafilmen "The Greatest story never told" i en diskussion med en förintelseförnekare på Facebook.

I filmen glorifieras Nazityskland och Adolf Hitler. Nürnbergrättegångarna kritiseras och det påstås att dödligheten i nazistiska läger inte berodde på massmord utan framför allt på sjukdomen tyfus. Det förnekas också att det fanns gaskammare. Enligt filmen har de allierade medvetet använt en vilseledande bevisföring och skapat en "förintelsemyt".

The Greatest story never told är populär hos svenska nazister såväl som hos nazister i utlandet. Filmens skapare Dennis Wise har i en intervju på Red Ice Radio, en antisemitisk och rasdieologisk podcast, sagt att han gjorde filmen för att testa påståendet att "Hitler was the bad guy".
Wise slutats är att påståendet är falskt.

"Jag har inte funnit några bevis på att några massmord ägt rum. Självklart kan jag inte förneka att en del övergrepp ägt rum. Det vore naivt att tro något annat. Men vi måste komma ihåg att det handlar om kommunister som vill ta över landet. Precis som vilket annat land som helst behövde man hålla dem inlåsta", säger Wise i intervjun.

Trots filmens uppenbara pronazistiska budskap gillas den alltså av David Bergquist, kommunfullmäktigeledamot i Nacka och ordförande i SD Stockholms östra län. Bergquist i har flera andra sammanhang gett uttryck för nazistiska idéer.

I en statusuppdatering i februari skrev han:

"Det finns onda krafter som förvandlat Europas härskarfolk till en utdöende folkgrupp som ber om ursäkt för att de fortfarande inte har lämnat över hela sitt land och samtliga resurser till främlingarna", inlägget uppmärksammades först av bloggen "Inte rasist, men."

Bergquist sprider också flera antisemitiska konspirationsteorier. På Facebook i augusti har han delat filmen The American Dream. I filmen påstås att bankfamiljen Rothschild, som representerar den påstådda judiska makten, kontrollerar den federala banken i USA och ligger bakom mordet på John F Kennedy. Konspirationsteorier kring Rothschild är vanliga bland antisemiter och var också en central i den nazityska propagandan.

På Facebook skriver Bergquist att Federal Reserve tog makten över Ryssland efter ryska revolutionen och att Vladimir Putin nu återtagit makten över Ryssland. Han skriver i samma facebookuppdatering, den 19 november, att Federal Reserve låg bakom första världskriget.

"Ingen slump heller att 1vk inleddes året efter att Federal Reserve grundades", skriver Bergquist.

Även konspirationsteorier om att judar genom att styra finansen ligger bakom första och andra världskriget och andra katastrofer används i antisemitiska miljöer.

Bergquist spred 2013 den rasideologiska filmen ""How whites took over America". Ett år tidigare lade han upp en bild på Reinfeldt med pratbubblan "Död åt den vita rasen".

På Facebook gillar David Bergquist även den ökända förintelseförnekaren och konspirationsteoretikern Jüri Lina, som han dessutom delat material ifrån. Bergquist delar inlägg från högerextremisten Omar Filmersson, som hade en central roll i utvecklandet av Nationaldemokraternas ideologi. Han har även på Facebook kontakt med högerextremister från bland annat Nordisk ungdom och nazistiska Svenskarnas parti. 2011 beskrev han på Facebook nazistpartiet som "socialkonservativt".

Henrik Vinge på Sverigedemokraternas pressavdelning säger att han inte känner till David Bergquists antisemitiska delningar på Facebook. Han vill inte heller gå in på hur han ser på dem när Expo Idag presenterar uppgifterna för honom.

– Jag kan omöjligt ta det här på allvar när jag får det kastat på mig. Jag tycker du ska ta det med honom. Jag känner inte till det här, säger Vinge.

Borde inte Sverigedemokraterna intressera sig för det här och titta på det?

– Det går inte på basis av det här. Det är klart att skulle det vara så att det uppdagas skulle vi titta på det. Jag har inte fått några indikationer på att det skulle finnas något som jag borde titta i.

Får du inte det nu? Han har ju bland annat hyllat en film i vilken Hitler glorifieras?

– Men jag vet inte vad det är för film. Pressavdelningen hanterar inte sådana här saker, säger Vinge.

Expo Idag har utan framgång sökt Daniel Bergquist för en kommentar.