Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det har varit en kraftig detonation. Man har använt sig av en form av sprängladdning, slängt in den genom brevinkastet. Delar av dörren har flugit in genom bostaden, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl på Skånepolisen till Expressen.

Larmsamtalet till polisen kom in 17:31. Politikern uppger att han var hemma med fru och barn när de hörde en kraftig smäll. Polisen känner inte till någon hotbild mot sverigedemokraten. Han var dock en av de som avslöjats i Expressen för att anonymt ha uttryckt sig rasistiskt och våldsbejakande på rasistiska sajter. Bland annat uppmanade han "etniska svenskar" att beväpna sig. Sverigedemokraterna kopplar angreppet på politikern till publiceringen.

– Det är lätt att tro att det här är en konsekvens av Expressens kampanj där man hängde ut en handfull företrädare för Sverigedemokraterna. Utan att förringa vad den här företrädaren har skrivit på nätet, är det är lätt att tro att det är en konsekvens av det, säger Björn Söder till SVT.

Expressens chefredaktör Tomas Mattson skriver på sin blogg att medierna har ett ansvar att granska politiker, men att samhället samtidigt måste bli bättre på skydda de som är politiskt engagerade.

"Politiskt våld kan aldrig accepteras. Det finns inget försvar för att bemöta en politiker som önskar inbördeskrig med en bomb i bostaden. Våld mot SD-politiker rättfärdigas ibland med att deras åsikter är hemska, men den som motiverar sig så saknar respekt för grundläggande demokratiska värderingar.", skriver Tomas Mattson.

Ämnen i artikeln