Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bertil Andersson, 76, har varit medlem i SD sedan 1999 och haft flera uppdrag i skånska kommuner. Nu lämnar han alltså partiet.

Han säger till Expo Idag att tanken växt fram över en lång tid. Själva beslutet fattade han innan jul. De senaste turerna kring uteslutningen av SD:s toppolitiker Patrik Ehn ser han som en bekräftelse på att partiet går för hårt åt i uteslutningarna.

– I allmänhet tycker jag att de utesluter för mycket kunnigt folk. Det är väldigt många skickliga politiker som blivit utraderade ur SD-politiken under dessa år, säger Andersson.

Bakom beslutet ligger flera olika händelser i hemkommunen. Bland annat känner Andersson att han blivit överkörd i samband med valet till ny styrelse för några månader sedan, något som fick flera företrädare att lämna politiken.

– Inför årsmötet fanns två olika falanger. Jag satt i valberedningen och lade fram min nomineringslista och blandade bland falangerna, men distriktet godtog inte listan. De satte andra personer i styrelsen, namn som passade deras egna syften. Resultatet blev att flera personer lämnade partiet.

Andersson kommer att behålla sina politiska uppdrag i Hörby kommunfullmäktige och nämnder fram till valet nästa år. Det innebär att SD numera bara kontrollerar tre av de ursprungliga fem mandaten. Sedan tidigare står en SD-stol i Hörbys fullmäktige tom.

Ämnen i artikeln