Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anders Östlunds insändare har fått kritik för att vara sexistisk. Nerikes Allehandas ledarskribent Amanda Björkman skriver: "Östlunds text osar ogenerat kvinnoförakt".

"Den kvinnosyn som Östlund ger uttryck för befinner sig i en kontext. Sverigedemokraterna är ett parti som tycker att jämställdhet är trams", skriver hon på ledarsidan.

Östlund menar att han kritiseras bara för att han är sverigedemokrat.

– Hon går igång på alla cylindrar och skriver saker hon inte har täckning för. Vi är så avskydda och då blir det på det viset. Det är ett uttryck för fördomsfullhet, säger Östlund.

Insändaren av Anders Östlund publicerades på tisdagen. I den får Örebro läns landsting kritik för att landstinget subventionerar p-piller och erbjuder gratis p-piller till kvinnor som är under 25 år. Om landstinget skriver han:

"Mormor och morfar i politiken är snälla på mor- och farföräldrars vis och tycks resonera som så, att barnbarnen måste få ha lite kul de också, även om det inte längre är som på det progressiva 60-talet. Men hej hå! Knulla på! Landstinget finns nära medborgarna genom hela livet."

Han skriver även "en fråga till alla kvinnor under 25 år, som är för blyga för att våga fråga efter kondom, men för kåta för låta bli" och "Skippa p-pillrens 'alltid redo', betvinga kättjan, granska grabben och låt honom tråna ett tag till ni vet vad han går för."

– I efterhand kan man tycka att man tog i lite och att det var lite dumt. Men jag tänkte att en hurtighet som speglar 60-talet och 68-generationen och den sexuella frigörelsen speglar många av de politiker som sitter nu. De är barn av 68-rörelsen och var med i den radikalitet som rådde på den tiden, säger Östlund om sin artikel till Expo idag.

Han vidhåller att han är emot att landstinget subventionerar p-piller och menar att resurserna istället bör användas på "mer angelägna uppgifter":

– Skattemedel ska inte användas för att subventionera fria p-piller. Jag har lagt en motion om att man inte ska betala ut de här bidragen. Man får ta ansvar för sina nöjen och betala för sina preventivmedel själv, säger Anders Östlund till Expo Idag.

Östlund säger vidare "förnuftet ska sitta i huvudet och inte mellan benen".

– Varför kan inte ungdomar bekosta sina egna nöjen? Frågar Östlund sig.

RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson skriver i en kommentar till Expo idag att:

"Sverigedemokraternas debattinlägg är både kvinnofientligt men oroväckande klargörande i vad partiet står i familje och sexualpolitiska frågor".

Hon skriver även att Nerikes allehanda på sin ledarsida "på ett förtjänstfullt sätt pekat på det absurda i artikeln som lägger allt ansvar för både prevention, barnafödande och familjeförsörjning på kvinnor." och att Sverigedemokraterna har en "uttalat kvinnofientlig politik som tar avstamp i att kvinnor ska förlora makten över sina egna kroppar och liv. En argumentation som känns igen från andra högerextrema partier runt om i Europa."

Ämnen i artikeln