Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag har uttryckt mig lite slarvigt, säger Pedersen.

För ett par veckor sedan fälldes Nils-Eric Hennix som är aktiv i nazistiska Svenskarnas parti för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit ett blogginlägg med rubriken "Vi är arier och germaner – Grundläggande rasbiologi". I blogginlägget påstod Hennix att det finns skillnader i olika "rasers" intelligens. Han beskrev afrikaner och araber som dumma och hävdade bland annat att afrikaner "bör leva i ett samhälle under vitt eller asiatisk ledning".

Domen mot Hennix uppmärksammades av den högerextrema sajten Fria Tider. Artikeln kommenterades i kommentarsfältet av Peer Pedersen.

"Jag delar inte Hennix värderingar överlag, men det är jo ett faktum att de förhållanden Hennix pekar på är vetenskapligt belagda. Hässleholms tingsrätt verkar vara på nivå med de där (sic) påstår att jorden är platt!, skrev Pedersen.

Till Expo.se hävdar Pedersen att han uttryckt sig slarvigt. Han menar att han inte alls tror på "rasliga skillnader" utan att det är miljön som påverkar människors utveckling.

– Jag vet att det finns forskning på det området och att den är kontroversiell. Fast det finns forskning som belägger skillnader mellan raser, men sedan finns det andra som menar att den forskningen inte stämmer. Jag kanske var lite för snabb när jag skrev min kommentar. Fast jag vet att det finns seriös forskning som gjorts på det här området, säger Pedersen.

Hur ser du på den forskningen?

- Jag tror det handlar om arv och miljö. Blir man inte stimulerad så blir man inte lika utvecklad som människa som till exempel oss i norden. Det finns ju skillnader, men jag tror inte att det har med raser att göra utan att det handlar om människors levnadsförhållanden, säger Pedersen.

Men du skriver ju att tingsrätten är i nivå med de som påstår att jorden är platt?

- Tingsrätten får ju inte lägga in politik i sådana här saker. Rättssamhället måste skärpa sig och vara mera objektivt. Det är ju inget allvarligt brott det Hennix har begått. Jag tycker han har hållit sig i gränslandet, säger Pedersen.

Ämnen i artikeln