Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Politikern är gruppledare för Sverigedemokraterna i en kommun i Mellansverige och har flera uppdrag för partiet, både på kommunal- och landstingsnivå. Politikern är misstänkt för att i januari i år har försökt misshandla och ofredat en kvinna. I juni i år är mannen även misstänkt för olaga hot.

Politikern är skäligen misstänkt för brotten.

Den brottsmisstänkta politiken har vapenlicens och tillgång till vapen. Polisen har nu beslutat att beslagta mannens vapen och ammunition under utredningens gång.

– Personen är skäligen misstänkt för grov brottslighet, bland annat försök till misshandel och olaga hot. Efter en samlad bedömning av fallet har jag kommit fram till den här åtgärden. Anledningen är att säkerställa att vapnet inte kan användas, säger poliskommissarie Nils-Olof Gärdin till Expo.

Bedömningar om vapen ska omhändertas eller inte görs alltid från fall till fall, enligt Nils-Olof Gärdin. I det här fallet är brottsligheten av sådan karaktär och misstankegraden så pass stark att polisen tagit det här beslutet i väntan på utredning, eventuellt åtal och dom.

– Om jag inte tar det här beslutet och vapnet används i brottsligt syfte skulle jag inte vilja sitta i mina kläder. Det är en säkerhetsåtgärd, säger Nils-Olof Gärdin.

SD-politikern har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. "Bestrider detta är oskyldig" skriver politikern i sin överklagan. Om politikern fälls för de brott han misstänks för bedömer polisen att vapentillståndet kommer att återkallas permanent.

Ämnen i artikeln