Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Kortfattat var min poäng: Ingen massinvandring, ingen massaker på Utöya. Betyder det att jag fråntar Breivik hans ansvar? Nej, Breivik är, precis som alla illgärningsmän, ansvariga för vad de gör. Men ska vi tala om bakomliggande orsaker var det trots allt det mångkulturella samhällsbygget som triggade honom, det har han ju själv sagt", säger Erik Hellsborn till Inte rasist men

Bara dagar efter Anders Behring Breivik begick sitt terrorodåd i Oslo och på Utöya framförde Hellsborn liknande åsikter på sin blogg. Då skapade det stora rubriker och partiet tog officiellt avstånd från åsikterna. Hellsborn stängde även ner sin blogg. Men till Inte rasist men, säger han att han i denna "fråga" är oenig med partiet.

"Korrekt uppfattat. Man kan inte alltid vara eniga om allt. Mig veterligen finns det även sossar som ogillar EU, samt interna höger- och vänsterfalanger inom partiet".

Hellsborn har tidigare uppmärksammats efter att han 2006 tipsade om boken "Vedergällning" som gavs ut av nazistiska Nordiska förlaget. Boken handlar om en man som tröttnat på det mångkulturella samhället och ger sig ut på en terrorturné, tillslut dödar han statsministern. 2006 sa Hellsborn till Hallands nyheter att han vill ge polisen befogenhet att "skjuta knäna" av antifascister.

Erik Hellsborn vill inte ge några kommentarer till Expo Idag.

Ämnen i artikeln