Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Vill man trixa så kan man vara medlem endast de år det är kyrkoval. Men då måste man gå med tidigt på våren samma år, tror jag" twittrade Patrik Ohlsson, SD:s ordförande i kommunfullmäktige i Ängelholm. Det är den antirasistiska sajten Inte rasist men som uppmärksammat Twitter konversationen.

Ohlssons kommentar var ett svar på riksdagsledamoten Stellan Bojerud, som skrivit: "Broder! Jag har röstat men går ur imorgon."

- Det var bara en liten tankeställare. Nu är jag inte riktig säker på reglerna men jag tror inte att någon på fullt allvar betalar kyrkoskatt ett helt år bara för att rösta. Det är ju teoretisk möjligt men det är inte så det funkar. Ingen gör ju så, säger Patrik Ohlsson till Expo Idag.

Ohlsson har inte varit medlem i Svenska kyrkan på flera år.
Kyrkovalet för Sverigedemokraterna handlar inte bara om kyrkopolitik utan även om ren strategi. I partiets valfilm uppmanar Jimmie Åkesson sverigedemokrater att rösta.

"Det behövs riktiga Sverigevänner i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna behöver ett bra valresultat inför det supervalår som vi har framför oss nästa år."

Partiets pressekreterare Martin Kinnunen säger att valet till viss del "kan ses som en språngbräda" inför valen nästa år.

– Söndagens val ger dessutom en möjlighet att testa nya kampanjmetoder", säger han.

Ämnen i artikeln