Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anmälan kommer efter en infekterad ordväxling mellan Tom Thörnquist (SD) och Sema Soer, Malmö stads enhetschef vid sociala resursförvaltningen.

- Du är inte svensk så du vet inte hur det går till, ska Tom Thörnquist ha sagt till henne vid ett möte om ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn.

Uttalandet retade upp en privatperson som i ett mejl till Svedala kommun krävde en offentlig ursäkt. Det moderata kommunalrådet Gunilla Nordgren svarade på mejlet:

"Den inställning och de uttalanden som Tom visade såväl mot de ensamkommande flyktingbarnen/ungdomarna samt det direkt rasistiska uttalandet riktat mot en av tjänstemännen från Malmö kommun – är så totalt makalöst att jag saknar ord."

Ordvalen fick Tom Thörnquist att gå till polisen:

– Jag anser att det var förtal. Jag tycker att ordet rasism används för lätt. Så fort man säger nej till mer invandring är man rasist, säger Tom Thörnquist (SD).

Thörnquist har även polisanmält privatpersonen som krävde ursäkten för förtal. Detta på grund av att den personen refererade till Thörnquist som "en fullbordad rasist". Gunilla Nordgren säger till Sydsvenskan att hon inte oroas över anmälningen.

Ämnen i artikeln