Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är personer bakom kommentarskonton på de rasistiska sajterna Avpixlat, Fria Tider, Exponerat och Realisten som granskats av Resarchgruppen och Expressen. Sammanlagt rör det sig om 6200 personer som bundits till sajterna. 1500 av de som ofta skriver på sajterna har granskats närmare. Av dem är 406 personer identifierade.

Bland dem som sprider våldsamt hat mot invandrare och minoriteter finns flera sverigedemokratiska politiker

Marie Stensby, suppleant i partistyrelsen och ordförande för SD i nordvästra Jämtland kallar muslimer för "gräshoppsvärmar". Hon skriver på Avpixlat om ensamkommande flyktingbarn att hon "hoppas att de svälter sig till döds". Hon skriver även:

"Bäst för världen vore nog om shiiter och sunnimuslimer tog ihjäl varandra. Tänk vilken frihetskänsla som skulle infinna sig i så fall!".

Hon skriver även att hon tror att ett tredje världskrig kommer att starta och frågar sig om "de ursprungliga européerna" kommer att inse att "vi blir tvingade att ta till vapen".

Till Expressen bekräftar hon att hon ligger bakom kommentarerna men menar att sajter som Avpixlat "triggar" till att skriva saker som inte är genom tänkta.

Efter avslöjandet lämnar hon alla sina uppdrag, rapporterar Sveriges radio.

Stensby är inte den enda SD-politikern som utryckt sig rasistiskt och våldsbejakande på nätet.

Bertil Malmberg, som håller kurser för partiet om islam, sprider på Avpixlat hat mot muslimer. Han menar att alla muslimer utgör ett hot eftersom de enligt honom "sällan eller aldrig" vågar "opponera sig mot de ledande ideologerna". Dessutom påstår han att "vanliga muslimer" genom sitt blotta antal utgör ett hot mot västvärldens demokratiska fri- och rättigheter.

Bertil Malmberg säger dock till Expressen att det sätt som han uttrycker sig under pseudonym inte skiljer sig från när han skriver med sitt eget namn.

Kyrkopolitikern Anders Dahlberg i Arlöv skriver om att "etniska svenskar" måste beväpna sig. På hatsajten Sweden confidential, numera Exponerat förespråkade han revolution.

"Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld (…) Då kanske vi kan kasta ut alla grottmänniskorna." och "Det är bättre att beväpna oss etniska svenskar. Helst med Glock 17 för oss herrar och Glock 19 för damerna. Så vi kan skydda oss från berikarna".

Tommy Jonsson i Ystads kommunfullmäktige hetsar anonymt mot svarta. Han uttrycker också sympati för Adolf Hitler. "Jävla medelhavsnegrer" och "vad skiljer människan från aporna? Medelhavet", skriver han. "Frågan blir mer och mer aktuell för varje dag som går. Hade verkligen Adolf så fel?".

Jonsson sprider även rasism mot romer och hyllar personer som dömts för hets mot folkgrupp.

När Avpixlat skrev om ökning av antalet fall av vägglöss hänvisade Jonsson till ett Förintelseläger:

"Det fanns en avlusningsstation i sydvästra Polen på 40-talet. Den är numera nedlagd. Kan det vara det som är problemet?".

Då han konfronteras av Expressen ifrågasätter han Förintelselägrets existens. "Vi vet alla att det låg Förintelseläger där", säger Expressens reporter. Jonsson svarar att "det råder delade meningar om det".

Tommy Jonsson bekräftar att han skrivit alla kommentarer förutom den om Hitler.

Gerd Wall som sitter för Sverigedemokraterna i Vadstena kommunfullmäktige hetsar mot romer.

"Det finns en god anledning till att zigenare är hatade i hela världen, det uppdagas gång per gång per gång hur de beter sig. Ändå får de sitta i div. tv-soffor o beklaga sig hur illa behandlade de blir.", skriver hon.

I kommentarer kopplade till en mejladress som Sverigedemokraternas ordförande i Östhammar, Mikael Rahm, använder påstås att "islam är en sjuk sekt" och att islam är en religion som inte ska "accepteras I detta land".

Trots att kommentarerna är kopplade till en mejl som han använder, så förnekar han till Expressen att han ligger bakom kommentarerna.