Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag anklagas för att var illojal mot partiet och mot regionrådet Patrik Jönsson, säger Åsa Erlandsson före detta SD-politikern till Norra Skåne och tillägger att uteslutningen handlar om makt.

Åsa Erlandsson lämnade redan i mars förra året sina politiska uppdrag i Hässleholms kommunfullmäktige. Hon var inte ensam. Ytterligare fyra ledamöter avgick. De var missnöjda med att Ulf Erlandsson (Åsas Erlandssons man), efter uppmaning från Sverigedemokraternas partiledning, avgick som kommunalråd.

Partiledningens uppmaning var kopplad två saker, dels att Expo några veckor innan avhoppen avslöjade att Ulf Erlandsson bland annat spridit närmare 130 artiklar från den högerextrema satjen Fria Tider som av Sverigedemokraternas ledning beskrivits som "neofascistisk". Och dels att SVT en tid efter det avslöjade att Erlandsson felaktigt ansökt om och fått ut 160 000 kronor av kommunen för förlorad arbetsinkomst. SVT rapporterade även att Erlandsson haft personer skrivna som boende i en miljöfarlig industribyggnad i strid mot byggloven

Att Åsa Erlandsson nu utesluts ur partiet håller hon Patrik Jönsson, partiets gruppledare i regionfullmäktige, ansvarig för.

– Patrik Jönsson och de andra storgubbarna i partiet ser mig förmodligen som ett hot mot deras positionering inför valet. Det handlar för dem om att försörja sig i fyra år till, säger hon.

Enligt Åsa Erlandsson stod det klart för henne i januari att partiet öppnat ett uteslutningsärende mot henne.

Patrik Jönsson bekräftar uteslutningen via sms till webbtidningen Frilagt. Han meddelar att ärendet angående Åsa Erlandssons har hanterats och beslutats av partistyrelsen. I övrigt hänvisar han till "riksorganisationens presstjänst".

Ämnen i artikeln