Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ove Raskopp, fullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Falun, var valberedningens förslag till distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna Västmanland tidigare i år. Han valdes inte utan fick ge vika för sittande ordförande Marie Edenhager.

Det har inte hindrat Raskopps politiska ambitioner. Raskopp skriver i en motion inlämnad till Falu kommun att han vill införa internationell och samtidigt lokal mansdag för att visa mannens positiva sidor.

Dagen ska manifestera "mannens unika betydelse inte bara historiskt utan även i modern tid".

- Det är ingen idiotgrej, man ska ha en dag där mannen som inte syns, lyfts fram. Det är min dröm, säger Ove Raskopp.

Raskopp inleder motionen med att skriva att ingen kan "förneka att hela vårt moderna samhälle är en produkt av mannens ypperliga förmåga till kreativt tänkande och enorma potential". Han fortsätter med att förklara att en "högröstad och osann mobb" drivit en förtalskampanj mot mannen och att det nu är dags att göra något åt det.

- Mannen har tappat fotfästet. När jag växte upp fanns det riktiga förebilder, som Sixten Jernberg och andra, schyssta gubbar som man hade som idoler. De finns inte idag, säger Ove Raskopp.

Raskopp, som tidigare varit rektor på en kritiserad friskola som stängdes av Skolverket, vill också rikta uppmärksamheten mot utbildningsväsendet. Idag är undervisningen lämpad för "små söta flickor som kan sitta still och skriva handstil med mikroskopiskt små snirkliga bokstäver". Det begränsar unga pojkars utveckling, menar Raskopp.

- Pojkarna måste få komma ut och träffa riktiga män, som inte syns i vardagen, män som inte slåss med varandra i en rink, säger Ove Raskopp.

Ämnen i artikeln