Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Patrik Svanberg sitter sedan valet 2018 som ersättare för Sverigedemokraterna i Kalix kommunfullmäktige. Nu har NSD granskat hans privata Facebookkonto och där funnit negativa kommentarer om muslimer, homosexuella och kvinnor.

”Nu kommer uttalandet: Alla muslimer måste lämna Sverige nu och alla demokratiska länder. Muslimer era jävla hundar må ni brinna i helvetet” skrev Patrik Svanberg 2011 på sin privata, öppna Facebooksida.

När NSD frågar Svanberg om han syn på muslimer svarar han:

– Jag tycker att de som sköter sig ska få stanna och att de som inte sköter sig ska skickas ut från Sverige.

Vid ett annat tillfälle samma år får Svanberg frågan på Facebook om han träffat en kvinna eller kanske en man. Han svarar ”nä fyfan int är man nån bögjävel". Idag säger Svanberg att han inte ogillar homosexuella och tillägger att han ”har en vän på Facebook som är homosexuell”.

Kallade kvinnor "horor"

Efter att han besökt en "thaifest" benämner Svanberg de kvinnliga besökarna som ”horor som kan fara dit där de hör hemma”. Till NSD säger han att han inte har svårt för kvinnor. Varför han kallade kvinnorna för horor kan han inte svara på.

– Jag vet inte, jag tar avstånd från det där.

Enligt Svanberg skrev han inläggen innan han hade några planer på att bli politiker. Han menar också att han inte minns att han skrivit alla av dem, då det var så länge sedan.

– Jag tar väldigt mycket avstånd från allt som räknas upp, jag har backat en hel del när det gäller att göra inlägg på Facebook och jag har bytt åsikt om många saker, säger han till NSD.