Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det uppstod förvirring i Hässleholms kommunfullmäktige när Miljöpartiets förslag om en koldioxidbudget i kommunen skulle debatteras.

Den sverigedemokratiska kommunpolitikern Daniel Talmid tyckte sig nämligen ha kommit på lösningen på hur Sverige ska klara utsläppsmålen.

Förslaget: koldioxidbudget

Syftet med Miljöpartiets förslag var att kunna kontrollera hur mycket Hässleholms kommun behöver minska sina utsläpp per år för att klara klimatmålet, skriver Frilagt Hässleholm som var först med att rapportera om händelsen.

Efter att Miljöpartiets motion diskuterats en stund gick ordet till sverigedemokraten Daniel Talmid, som representerar partiet i barn- och utbildningsnämnden, arbetsmarknadsnämnden, kommunfullmäktige och det kommunala bostadsbolaget Hibab.

– Jag vill göra två poängteringar, inleder Daniel Talmid.

– Det mesta av koldioxiden kommmer från utandning av levande varelser. Resten kommer från förbränning av fossila bränslen.

Talmid slår sedan fast att vi förbränner fossila bränslen, som exempelvis kol ”för att hålla oss varma och för att rädda små barn från att frysa ihjäl”.

– Det är väl värt att tänka på att det är människor som släpper ut största delen av alla utsläpp, fortsätter Talmid.

Lösningen: färre som andas

Daniel Talmid säger sedan att Sverige är inne i en ”negativ trend” som innebär att vi släpper ut allt mindre. Det förklarar han med att Sverige är ett land som är teknologiskt välutvecklat. Han påstår också att den svenska befolkningen minskar. Sedan presenterar han sin lösning på utsläppsproblemen.

– Så länge vi håller en stram invandring, så kommer Sverige att klara den här budgeten utan problem, sa Daniel Talmid (SD) innan han tackade för sig.

SD-uttalandet föranledde åsiktsyttringar i mötessalen och fullmäktiges ordförande Erik Berg (M) fick mana till ordning i salen innan vänsterpartisten Magnus Åkerborn, som var näst på tur kunde ta plats i talarstolen.

– Jag skulle ju precis säga att det var härliga intellektuella nivåer som vi hade här, men vi föll på målstrecket, kommenterar Magnus Åkerborn den föregående talarens resonemang.

”Plumpt och långsökt”

Enligt tidningen Norra Skåne har händelsen vållat reaktioner hos allmänhet som sett klippet. Enligt tidningen har Daniel Talmid själv inte velat kommentera sina uttalanden, men svarar på Norra Skånes frågor tillsammans med partikamraterna Hanna Nilsson (SD) och Ulf Berggren (SD) via mejl.

”Daniel försökte framhålla fakta angående vad som är orsaken till utsläppen, människans påverkan är en av dessa. Fler människor, mer koldioxidutsläpp. Daniels koppling till invandringen var dock något långsökt”, skriver trion.

Enligt de tre sverigedemokraterna har uttalandet lett till interna diskussioner i SD Hässleholm.

- Ja, uttalandet var plumpt och långsökt men vi vet att Daniel inte menade något illa med sitt uttalande.

Partiföreningen uppger också till Norra Skåne att de fortsatt har förtroende för Daniel Talmid.

Ämnen i artikeln