Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var 2014 som ordföranden för SD-Halland, Susanne Larsen, i en kommentar på Facebook skrev:

"Muslimer är ondska och farliga, vad svenska regeringen gör med moské-bygge är att erkänna islam som en religion och då har muslimerna fått vad de behöver för att fortsätta sitt uppdrag".

Inte rasist, men… har i veckan intervjuat Susanne Larsen. Hon erkänner tidigare inlägg där hon bland annat ska ha skrivit:

"sätt Sverige i undantagstillstånd" samt "när ska våra [reds. amn] politiker inse att ett inbördeskrig i EU är påbörjat?".

Men när IRM konfronterar henne med hennes antimuslimska uttalanden vill hon inte kännas vid dem.
– Detta lät inte som jag över huvud taget så det kan du glömma, säger hon.

IRM frågar henne även om ett blogginlägg hon delade om somalier. Texten som delats från en rasistisk blogg handlar om "afrikanska invandrare som har många synpunkter om klimatet i Sverige". Textförfattaren menar att det inte vore så illa om somalier frös ihjäl eller får "dödfödda barn"

Något Larsen menar inte är textens andemening.
– Jag kan ju inte tänka mig att innebörden skulle vara att vi önskar att somalierna fryser ihjäl, säger hon till IRM.

Det har bara gått en månad sedan Susanne Larsen valdes till ny distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Halland. Hon tog över efter att den tidigare distriktsordförande förlorade striden om ordförandeposten.

Till P4 Halland säger Sverigedemokraterna att de ser uppgifterna som kommit fram som problematiska.
– Vi ser allvarligt på det inträffade och finner det som framkommit som problematiskt. Medlemsutskottet har därför valt att initiera en intern utredning, en process i enlighet med befintlig arbetsordning, säger Henrik Gustafsson, pressansvarig för Sverigedemokraterna till P4 Halland.