Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas manifestation som inleddes vi elvatiden på förmiddagen var en protest mot det så kallade Lissabonfördraget som den svenska riksdagen förväntades anta under dagen. Flera av partiets företrädare stod på talarlistan. Bland annat passade Leo Sundberg på att förstärka partiets nya löntagarvänliga profil.

– Löntagarnas hopp i nästa val är Sverigedemokraterna, förklarade Sundberg. Han hävdade också att riksdagspartierna vill ha invandrare för att de är billig arbetskraft. Det är därför de nu godkänner Lissabonfördraget och det är, enligt Sundberg, därför Sverige har en "massinvandring".

"Viktigt att försvara den svenska modellen"

Bland de andra talarna fanns partiets talesman i Europafrågor Sven-Olof Sällström och partiledaren Jimmie Åkesson. Åkesson förklarade i en intervju med expo.se att partiets nyväckta intresse för att försvara de svenska löntagarna kommer att bli en viktig fråga för partiet i nästa års val till Europaparlamentet.

– Det är viktigt att försvara den svenska modellen. Vi kommer att ha det som en viktig punkt i vår valplattform till EU-valet.

Ett löntagarfientligt parti

Även Vänsterpartiet visade sitt missnöje mot Lissabonfördraget. Utanför riksdagen stod bland annat ordförande för partiets ungdomsförbund Ung Vänster, Ida Gabrielsson. Trots att vänsterpartiet och Sverigedemokraterna manifesterade mot fördraget samtidigt påpekade hon att det fanns en rad andra organisationer som på olika sätt protesterat mot fördraget.

– Det är synd att det inte har varit mer debatt. Det hade kunnat visa att Sverigedemokraterna inte bara är ett rasistiskt parti utan också löntagarfientligt parti.

En av åskådarna var den EU-kritiske centerpartisten Hans Lindqvist, ordförande i EU-kritiska Centernätverket. Han var upprörd över Sverigedemokraternas manifestation.

– Det är synd att det inte är andra här. Så går det när man trycker tillbaka EU-kritiska röster. Då öppnar man upp för de här.

Ämnen i artikeln