Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Klockan två på natten till onsdagen kallades polis till riksdagen. Sverigedemokraten Lars Isovaara hade ramlat ur sin rullstol och erbjudits hjälp av två män för att ta sig upp. Isovaara uppgav sedan att han tappat sin ryggsäck. Men han nekades inträde till riksdagen eftersom han inte hade något giltigt passerkort.

När polisen anlände till platsen hörde de Lars Isovaara säga till vakten att han inte vill "ha med sådana som dig att göra" samtidigt som han spottade i luften.

– Han härmar även en gris i målsägandes närvaro vilket målsägande uppfattar som kränkande, säger kommissarie Torsten Stålnacke till Expressen.

Polisen upprättade en anmälan gällande kränkning och förolämpning.

Till Expressen säger Isovaara att han mycket väl kan ha betett sig otrevligt.

– Det kan mycket väl ha varit så att jag varit otrevlig mot vakten. Jag är uppriktigt så ledsen över det. Det är det som smärtat mig mest under hela dagen. I det tillståndet jag var i så mådde jag inte bra.

Sverigedemokraterna vill inte kommentera händelsen till Expressen.

Under dagen har sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder suttit i krismöte med Lennart Gustafsson som har övergripande ansvar för säkerhetsfrågor i riksdagen.

– Vi har ett samordningsansvar för arbetsmiljön i och med att det är en uppdragstagare som är drabbat. Det är aldrig acceptabelt att en medarbetare eller uppdragstagare utsätts för någon form av kränkning, säger Gustafsson till Expressen.

Gustafsson säger vidare att de i sådana här lägen tar kontakt med berörd huvudman och att det är Björn Söder eftersom han är gruppledare. Han säger även att de kommer följa händelsen för att kunna säkra en god arbetsmiljö. Vaktens arbetsgivare G4S ser allvarligt på det inträffade. Till Expressen uppger de att de har en policy som omfattar kränkande särbehandling oavsett var den kommer från. G4S kommer att följa upp händelsen genom att tala med den berörda vakten.

Ämnen i artikeln