Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Innan valet 2010 lade komikern Soran Ismail upp ett videoklipp på Youtube. I klippet anklagade han Erik Almqvist, en av Sverigedemokraternas toppolitiker, för att ha sparkat mot en man. Almqvist svarade med ett eget Youtube-klipp, med sin version av händelsen. Han menade att det i själva verket var han som blev attackerad.

Flera nya vittnen berättar nu för Expressen att Almqvist tillsammans med Kent Ekeroth, som idag är riksdagsman och partiets rättspolitiska talesman, och Christian Westling, ledamot i SD:s utrikespolitiska råd ska ha uppträtt provocerande och aggressivt.

– De gav sig på den här fulla killen. Jag såg hur de tryckte upp knytnäven i ansiktet på honom. De skrek till varandra, men det var de tre sverigedemokraterna som var pådrivande, han försökte backa undan, säger en kvinna till Expressen.

Kvinnan som uppger att hon bevittnat bråket säger till Expressen att hon försökte ställa sverigedemokraterna till svars, men att Almqvist då blev aggressiv.

– Han kallade mig för hora, säger hon till Expressen.

Ett annat vittne säger till Expressen att Almqvist ska ha använt sig av rasistiska uttryck, bland annat genom att kalla Ismail för "babbe" och att han var svenskfientlig som kritiserade Sverigedemokraterna.

– Erik Almqvist kallade killen han bråkade med för "blatte-lover", säger vittnet till Expressen.

Expressen rapporterar även att Kent Ekeroth enligt vittnen ska ha varit hotfull och aggressiv. Han ska bland annat ha attackerat en ung kvinna när hon försökte putta undan hans mobilkamera.

– Han knuffade tjejen så att hon ramlade handlöst baklänges in i en bil så det small. Jag såg att tjejen började gråta. Hon var riktigt rädd, berättar vittnet till Expressen.

Erik Almqvist tillbakavisar samtliga vittnesuppgifter som Expressen publicerat. När Expressen frågar honom om han sagt de saker som han anklagas för, svarar han.

– Nej, nej. Självklart skulle jag inte säga det, framför allt inte... dels för att jag inte är en sån människa som säger såna saker och tänker inte på det sättet. Dessutom tror jag att det säger sig självt att man som pressekreterare inte går och säger sånt, och dessutom har offentliga personer runtomkring sig.

Förra året polisanmäldes Erik Almqvist för våld mot tjänsteman och för att ha kallat en krogvakt för "blatte djävel". Almqvist polisanmäldes även för att ha lagt ut vaktens personuppgifter på internet. Förundersökningen lades dock ner.

Kent Ekeroth vill till Expressen inte kommentera anklagelserna mot honom. Expo Idag har försökt nå Kent Ekeroth för en kommentar.