Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Stranne är distriktsordförande för en av Västra Götalands två sverigedemokratiska distriktsorganisationer och toppkandidat på en av partiets fem vallistor till söndagens val. I vintras beklagade han sig över det uteblivna stödet från Sverigedemokraternas riksorganisation.

Nu, med två dagar kvar till valet, säger han att "riks" gjort sin del av arbetet.

- De har lånat ut Jimmie Åkesson så att han har kunnat visa sig i regionen och de har bekostat utskicket av valsedlar till alla hushåll, säger han.

Förhoppningen att kunna ta tio mandat i Landstingsfullmäktige grundar sig i att Sverigedemokraterna vill in i nämnderna. För att lyckas med det måste partiet ta drygt fem procent av rösterna. Med dagens sju mandat får Sverigedemokraterna det svårt att göra sin röst hörd.

Valdeltagandet på söndag väntas bli lågt och kan krypa ner emot 50 procent av de röstberättigade.

- Det gynnar oss naturligtvis. Vi har en trogen väljarskara och bara vi får dem till lokalerna så går vi framåt. De stora partierna lider mer av ett lågt valdeltagande, säger Jimmie Stranne.

Sverigedemokraterna går bland annat till val på att stoppa trängselskatten och att stärka gränsskyddet avseende "smittsamma sjukdomar".

Gruppledare i landstinget är Patrik Ehn. När Expo kontaktar honom för att få svar på vilka frågor som Sverigedemokraterna anser vara viktigaste säger han att han är för upptagen för att prata.

Ehn är förstekandidat på en av Sverigedemokraternas fem kandidatlistor i valet. Han har en dokumenterad bakgrund inom nazistiska Nordiska rikspartiet. Så sent som 2005 undertecknade han ett e-postmeddelande till en partikamrat med ett nazistiskt slagord.