Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vårt budgetutrymme är unikt. De besparingar vi gör får inte negativa konsekvenser för ekonomin. Det åstadkommer vi dels genom en minskad invandring och ett reformerat bistånd. Vi har mer pengar att investera i Sverige, sa Erik Almqvist när han presenterade skuggbudgeten.

Erik Almqvist, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman fokuserade på småföretagarna när han presenterade partiets skuggbudget. Partiet vill införa ett avdrag för sociala avgifter på max 57 000 kronor per företag och år. Det vill även att staten ska stå för de första 17 000 kronorna som företag betalar ut i sjuklön.

Liksom i tidigare budgetar vill Sverigedemokraterna öka garantipensionerna och anslagen för rättsväsendet och försvaret. Partiet är även för ytterligare ett jobbskatteavdrag, som ska rikta sig till låg- och medelinkomsttagarna.

Åtgärderna finansieras med de resurser som partiet menar att staten kan omfördela om asyl- och anhörighetsinvandringen minskas med 90 procent och flera integrationsprojekt slopas. Totalt rör det sig om 119 miljarder kronor på fyra år. Sverigedemokraterna vill dessutom höja krogmomsen, arbetaravgiften för unga och kraftigt sänka Sveriges bistånd.

Ämnen i artikeln