Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det finns många frågor att ställa om partiets förenklade matematik. Hur ska det gå till rent konkret? Hur ska migrationslagstiftningen förändras? Stämmer verkligen Sverigedemokraternas uträkningar?

Alla dessa frågor är viktiga att ställa. Men de spelar samtidigt Sverigedemokraterna i händerna. För bakom teknikaliteterna, byråkratin och siffrorna finns det människor. Människor som får betala priset för Sverigedemokraternas satsningar.

Vi tänker så här. Förra året – och enligt Migrationsverkets prognoser kommer det se ungefär likadant ut även de kommande åren – fick totalt 36 331 personer uppehållstillstånd inom ramen för vad Sverigedemokraterna kallar asyl- och anhöriginvandringen. I Sverigedemokraternas Sverige ska 90 procent av dem inte ha rätt att komma. Så vilka är de då? De som betalar priset.

Tänk er ett så gott som fullsatt Råsunda. Där sitter de som under 2010 kom till Sverige som asyl- eller anhöriginvandrare. 10 procent av dem skulle få plats i Sverigedemokraternas Sverige. Vi utgår från att Sverigedemokraterna håller fast vid en av sina migrationspolitiska käpphästar – att vi ska fortsätta ta emot konventionsflyktingar och kvotflyktingar. 2010 var de 4078 personer. Alltså ungefär 10 procent. Där går med andra ord gränsen. Kalla ner de 10 procenten till innerplan och blicka sedan upp mot läktarna.

Vilka är de som sitter kvar?
Där sitter de som har fått uppehållstillstånd för att de är skyddsbehövande. Bland dem finns de som riskerar dödsstraff eller tortyr i sina hemländer.
Där sitter de med "synnerligen ömmande omständigheter". Bland dem finns handikappade och både fysiskt och psykiskt sjuka.
Där sitter de som har kommit till Sverige som anhöriga. För att de blivit kära i någon från ett annat land eller för att de har återförenats med sin familj.

Det finns redan i dag många människor som inte får stanna, som inte ens har en plats på den där stadion. Men den här gången handlar det inte om dem. Det handlar om dem som enligt dagens lagstiftning faktiskt får stanna.

Under den här veckan kommer vi berätta om dem.
Om dem som ska betala priset.
För att politik inte bara handlar om teknikaliteter, byråkrati och siffror
För att politik handlar om människor.