Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På ett internt möte med Sverigedemokraterna klippte Lena Thörnquist och Gert Thulin demonstrativt sönder sina medlemskort. Utspelet kom bara några månader efter att fullmäktigeledamoten Tom Thörnquist, make till Lena Thörnquist, uteslutits ur partiet.

Bakom avhoppen ligger en konflikt inom Sverigedemokraterna i Svedala. Lena Thörquist säger sig vara kritisk till hur partiet har behandlat hennes man
– Jag tycker att det är lågt till tak, säger hon till Expo.se.

Men även om Lena Thörquist lämnar partiet så kommer hon inte att lämna sina uppdrag som förtroendevald.
– Nu blir jag politisk vilde. Jag sitter kvar på alla mina uppdrag, säger hon.

Även Tom Thörnquist sitter i dag som politisk vilde i Svedalas kommunfullmäktige.

Fler kritiker

En av dem inom partiavdelningen som motsäger sig den tidigare uteslutningen av Tom Thörnquist är Ingrid Pedersen. Även hon sitter på ett av Sverigedemokraternas mandat i fullmäktige. Pedersen tänker dock inte lämna partiet.
–Lena frågade på mötet om jag skulle låna saxen, men jag sa "nej tack, mig ska de få kasta ut om de vill bli av med mig", säger Ingrid Pedersen.

Enligt Ingrid Pedersen finns det i dagsläget inget uteslutningsärende mot henne.
– Jag tror att somliga som sitter där hade tyckt det varit skönt att bli av med mig.

Beror på personkemi

Enligt Sven Beckman, som är vice ordförande i styrelsen för partiet i Svedala och fullmäktigledamot, så beror konflikten på meningsskiljaktigheter.

– Kanske inte politiskt utan mer personkemi. Det handlar om uppförande och hur man förhåller sig till sina kamrater, säger Beckman, som i övrigt inte vill precisera vad avhoppen och uteslutningarna handlar om, annat än att det rör många saker.

Finns det fler personer inom partiet som ni uppfattar som problematiska?
– Vi tycker att läget för närvarande är jättebra. Men det kan ju dyka upp någon i morgon, då har vi ögonen på den personen direkt. Vi tänker inte finna oss i att ha något sådant. Vi vill ha det trevligt, säger Sven Beckman.

Är det inte ett problem att partiet tappar mandat i fullmäktige?
– Vi ser det faktiskt som en utveckling, att vi kan hålla styr på det här och inte tillåta vad som helst.

Sverigedemokraterna fick i senaste valet till kommunfullmäktige i Svedala sju mandat. På två av dessa stolar sitter nu alltså politiska vildar.

Ämnen i artikeln