Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag utgår ifrån att ungdomsförbundet kommer att diskutera saken, men det är en fråga som de måste avgöra, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressekreterare.

Stefan Lundkvist har till Expressen sagt att han lämnar moderpartiet eftersom det råder ett skräckvälde i Sverigedemokraterna där ögontjäneri och fjäsk belönas. Han talar även om att han sett "fula saker i partiet" och att det druckits "kopiösa mängder alkohol" på "sviniga suparsessioner". Lundkvist kommer att sitta som politisk vilde i Uppsalas kommunfullmäktige.

– Jag är totalt missnöjd med hur ledningen styr partiet. Det råder en skriande nepotism, man ser partiet som sin egen privata lekstuga, man skor sig, sina flickvänner sina kompisar. Man ger dem uppdrag, löner och för att förändra landet och ta över makten. Alla övriga engagerade ser man som inkräktare och farliga konkurrenter om makten, sa Lundkvist till Expressen.

Martin Kinnunen avfärdar kritiken och menar att det är typiskt de som lämnar partiet att gå till angrepp mot det.

– Han säger ungefär samma sak som brukar sägas av alla personer som är missnöjda och lämnar partiet. Ur den kontexten är det inte så överraskande, säger Kinnunen.

Varför säger alla samma sak?

– Det är väl tacksamt att stämma in i samma resonemang som andra haft tidigare. Det brukar tidningarna nappa på. Vi har varit tydliga med att vi inte anser att det här har någon bäring helt enkelt.

På Twitter anklagar Kinnunen Lundkvist för att bete sig som en rättshaverist.

"Han menade att C var en centralstyrd sekt på helt fel spår. Nu menar han samma sak om SD. Detta är närmast typiskt haveristiskt beteende.", skriver han.

Stefan Lundkvist valdes vid den senaste förbundskongressen till förbundssekreterare för Sverigedemokratisk ungdom, SDU. Hans framtid i ungdomsförbundet är oklar eftersom Expo Idag varken nått Lundkvist eller SDU:s ledning för en kommentar.

Lundkvists är dock inte ensam om sin kritik mot Sverigedemokraterna. SDU har haft en frostig relation med moderpartiet sedan ungdomsförbundet publicerade en debattartikel i november 2010 där de kritiserade moderpartiets hållning i Israel- och Palestinakonflikten. Kort efter artikeln sparkades den nuvarande viceordföranden för SDU, William Hahne från sin tjänst som pressekretare i Sverigedemokraterna.

Relationen med moderpartiet ledde till en hätsk ordförandestrid i SDU och den sittande ordföranden Gustav Kasselstrand utmanades om ordförandeskapet. De som var trogna mot Kasselstrand anklagade partiet för att försöka kuppa SDU och oppositionen mot Kasselstrand kritiserade honom för att motarbeta moderpartiet. Kasselstrand vann striden med god marginal. Till Expo Idag sa han i samband med segern.

"Vi äger rätten att vara självständiga och nu har vi fått svart på vitt att ungdomsförbundet sluter upp kring den väg vi gett oss in på".

På SDU:s förbundskongress gick Lundkvist till angrepp mot SDU:aren Louise Erixon, som har god relation med moderpartiet. Lundkvist ska enligt källor inom SDU sagt att Erixon tagit sig till "partitoppen sängkammarvägen". Han ska även sagt att partiledningen ska hålla sina "slemmiga händer" borta från SDU. Efter utspelet riktades avgångskrav från ledande Sverigedemokrater mot Stefan Lundkvist som valts till förbundssekreterare. Även Kasselstrand tog avstånd från Lundkvists utspel.

Konflikterna med Sverigedemokraterna har fortsatt. I samband med Sverigedemokraternas järnrörsskandal skrev Kasselstrand en debattartikel, som publicerades i Dagens Nyheter. I den kritiserade han Jimmie Åkessons ledarskap. Han menade att Åkesson vek sig för mediedrevet. Debattartikeln ledde till att Kasselstrand sparkades från sitt arbete i riksdagskansliet pågrund av illojalitet. Hahne och Kasselstrand beklagade efter händelsen att SDU inte får kritisera partiet utan att de förlorar sina jobb.