Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas förstanamn i Växjö kommun i förra valet, Per Nilimaa, har meddelat att han på grund av sviktade hälsa avsäger sig sina politiska uppdrag. Därmed kan den politiske vilden och ersättaren Gustav Petersson få en ordinarie plats i kommunfullmäktige, rapporterar Smålandsposten. Petersson har sedan valet lämnat SD, på grund av missnöje med partiets EU-politik, och i stället gått med i Alternativ för Sverige.
 

– Det är på flera sätt olyckligt att det hamnar en representant för AFS på Sverigedemokraternas stol. Trots att det har lagts motioner om att förändra har vi kvar systemet som gör att en politisk stol följer den som valdes och inte partiet, säger Pernilla Wikelund, ordförande i SD Kronoberg och SD Växjö, till Smålandsposten.

Gustav Peterson säger dock till tidningen att han kommer att ta platsen.

– Det kommer bli ett maratonlopp för mig och AFS fram till valet. Men när valresultatet står klart så tror jag att etablissemanget kommer inse att fredagsmyset faktiskt är över, svarar Gustav Petersson kryptiskt till Smålandsposten i ett mejl.

Enligt Smålandspostens uppgifter så kommer Peterson tillträda redan till nästa fullmäktigemöte. Då ska det bland annat röstas om tre olika budgetförslag, ett blågrönt, ett rött och ett från SD. När Smålandsposten frågor vilket förslag Petterson ska lägga sin röst på svarar han:

- Den budget som skär ned mest på invandringen.

Enligt fullmäktiges ordförande Bo Frank (M) ska Petersson under våren ha blivit tillsagd flera gånger för att han inte följer spelreglerna under fullmäktiges digitala sammanträden, rapporterar Smålandsposten.

Gustav Petersson kandiderar även för Alternativ för Sverige i det kommande kykovalet i sepmtember.